Трафикантите на бежанци, които се опитват да се доберат от Африка до Европа, вече се намесват и в един друг черен бизнес – този на органи.

Бедните бежанци, които не са способни за заплатят за пресичането на Средиземно море, трафикантите предават в ръцете на търговците на органи, пише The Newsweek.

Италианските власти са получили информация за такива сделки при разпитите на един от арестуваните за трафик през 2014 година. Нуредин Ата дал показания, след като станал защитен свидетел, пише Интерфакс.

Първоначално той получил от италиански съд присъда от пет години затвор за съучастие в трафик. На сътрудничество с властите Нуредин Ата се решил, тъй като станал свидетел на трагичния инцидент на остров Лампедуза през октомври 2013 година, когато в морето загинаха повече от 359 души.
Според неговите свидетелства загиналите всъщност са значително повече.

Ата обяснил, че неплатежоспособните мигранти се предавали на египтяни, които ги убивали и продавали техните органи за 15 хиляди евро. Контрабандистите също така търгували и с органи на удавени или починали на път за Италия.

Благодарение на неговите показания е разкрита крупна мрежа за международен трафик на хора. Според предоставената до този момент информация мрежата базирала офис в Рим, близо жп.гарата "Термини", като офисът бил прикрит като парфюмериен магазин. При обиска са иззети 586 хиляди евро.

Подозрение за преплитането на двата вида престъпност – трафика на хора и търговията с органи – се появи след като на египетски плаж бяха открити сомалийци с пресни следи от операции по телата им.