Беларуски граничари са прехванали украински дрон, използван за пускане на експлозиви, съобщава ТАСС.

По данни на граничната служба ва Беларус случаят е от 2 ноември, като безпилотният апарат е бил засечен в Гомелска област, на един километър от беларуско-украинската граница.

"Установено е, че украинските военни части са използвали квадрокоптера на границата с Република Беларус. Откритите фото- и видеоданни показват, че дронът е оборудван с инфрачервена система за наблюдение и е използван за преместване и пускане на експлозиви, както и за разузнаване и проучване на технически съоръжения за охрана на границата на територията на Беларус", съобщава службата.

Минск: Украйна да държи настрана войските си от границата с Беларус

Минск: Украйна да държи настрана войските си от границата с Беларус

Киев не трябва да разполага чужди въоръжени мисии по границата

Дронът е прелетял от територията на Украйна към Беларус и е бил забелязан от дежурен отряд на беларуската гранична охрана и е бил принудително спрян.

Анализът на картата с памет на дрона "потвърди, че е изстрелян от украинска територия".

По-рано президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че страната му притежава необходимите оръжия за защита на границата с Украйна от дронове и други въздушни цели.

Впоследствие беларуският министър на отбраната Виктор Хренин посочи, че републиката не произвежда ударни дронове, тъй като смята това за проява на агресия.

Беларус мина на режим антитерористична операция

Беларус мина на режим антитерористична операция

За да се гарантира, че нито един метър от нашата земя няма да бъде заета от окупатор