Беларуският лидер Александър Лукашенко възложи на правителството на страната да прекрати транзита на руски газ през територията на Беларус, предаде БиБиСи.

Това е станало на срещата на Лукашенко с външния министър на Русия Сергей Лавров.

Лукашенко отбеляза още, че съседните държави са изправени пред „газова война".

По думите му транзитът ще бъде възобновен когато Беларус получи 217 млн. долара транзитни такси.

Разпоредих се правителството да прекрати транзита на руски газ през територията на Беларус, докато „Газпром" не плати дълга за транзит.",  заяви Лукашенко.

Беларуският президент е започнал срещата си с руския външен министър с думите:
Искам да ви информирам за конфликта, който за съжаление ще прерасне в газова война между Беларус и Газпром.

По-рано Русия започна да намалява доставките на газ за Беларус заради неплатени дългове.

Нарастващият диспут между Русия и Беларус има потенциалът да удари 6, 25% от употребата на газ в Европа, заяви говорител на ЕК.

Еврокомисарят по енергетиката Марлене Холцнер заяви, че само три страни - Литва, Германия и Полша - ще бъдат засегнати от газовия спор.

През територията на Беларус руският газа захранва Калининградска област, Украйна, Полша, Литва и Германия.

Транзитът се осъществява чрез магистралния газопровод „Ямал - Европа" (собственост на Газпром) и чрез газопреносната система „Белтрансгаз" (50 % от акциите са на Газпром).

Годишно транзитът през Беларус е в обем от 50 млрд. кубически метра, като „Ямал - Европа" поема 33 млрд. куб./м. от общото количество.

Междувременно Москва увери Еврокомисията, че ще изпълни задължениеята си по газовия договор.
По думите на Марлин Холцнер от ЕК, руската страна е уверила, че ако Беларус наистина започне да ползва за вътрешни нужди газ от „Ямал" - който транзитира суровината само за ЕС - то Русия ще доставя природен газ за Полша и Германия през Украйна.

Припомняме, от началото на 2010 година Беларус плаща на Русия за газа не по действащия договор, а по установена еднолично от Минск цена.

В резуртат на това страната е натрупала задължения към Газпром в размер на 200 млн. долара.

Руската страна бе предупредила, че ако проблемът с дълга не бъде решен, от 21 юни доставките на газ за Беларус ще бъдат намалени.

След като Минск не погаси дълга си, от вчера, 10 часа московско време Газпром е започнал ограничаване доставките на руски газ за Беларус.