Беларуската спринтьорка Кристина Tимановска, която отказа да напусне Токио и поиска политическо убежище в Европакацна на летището в австрийската столица Виена в сряда следобед, предаде АФП.  Очаква се тя да пътува за Варшава, след като Полша ѝ издаде хуманитарна виза, са съобщили от австрийското министерство на външните работи.

По-рано Австрия беше посочена като възможна страна домакин на Tимановска. Нейният треньор, Филип Анфрид, е от тази страна. Виена обаче се колебае предвид факта, че е един от основните икономически партньори на Беларус, където се намират четири от големите ѝ компании. Австрийското външно министерство обаче увери, че тя може да разчита на подкрепата на Виена, ако иска да подаде молба за убежище и че решението зависи от нея.

От своя страна представителите на Беларуската фондация за спортна солидарност, организация, подкрепяща спортисти, изправени пред репресии от режима на Александър Лукашенко, заявиха, че ще приветстват Tимановска при пристигането ѝ във Варшава, заедно с други белоруски активисти за демокрация.

Припомняме, че според жената върху нея е упражняван натиск и те се опитват да я изведат от Япония без нейното съгласие. 

Още двама беларуски атлети отказаха да се върнат в Беларус

Още двама беларуски атлети отказаха да се върнат в Беларус

Заради репресиите в страната…

Още двама спортисти от Беларус отказаха да се върнат в родината си - седмобойката Яна Максимова и нейният съпруг, лекоатлетът Андрей Кравченко. 

В понеделник говорителят на МОК заяви, че е предприел редица действия срещу Олимпийския комитет на Беларус в навечерието на игрите след национални протести в страната. През март МОК отказа да признае избора на сина на Лукашенко Виктор за шеф на Олимпийския комитет на страната. И баща, и син имат забранена да посещават игрите през декември.