Органите на реда в Япония твърдят, че беларуската спортистка Кристина Тимановская не е в полицейския участък на токийското летище Ханеда. Това заяви пред журналисти в понеделник Таига Ишикава, член на японския парламент, съобщава ТАСС. 

"Заместник полицейското управление на летище Ханеда ме увери, че тя не е тук. Полицията обаче не каза дали е била тук и когато е напуснала обекта", каза депутатът. Той пристигна на летището, за среща с Тимановская.

"Възнамерявам да потърся среща с нея. Ще поискам тя да не бъде предавана на беларуската страна", каза Ишикава пред журналистите, събрани близо до полицейското управление.

Националният олимпийски комитет на Беларус обяви, че треньорският щаб на отбора по лека атлетика е решил да изпрати Тимановская у дома поради емоционалното и психологическото й състояние.

Представители на опозиционния Беларуски фонд за солидарност в спорта съобщиха, че Тимановская е принудително изведена от Токио във връзка с критиките й към действията на треньорския щаб на белоруски спортисти.

Тимановская заяви, че иска политическо убежище в Европа. Освен това тя се обърна към Международния олимпийски комитет с молба да се намеси в ситуацията и да й помогне. Според Тимановская върху нея е упражняван натиск и те се опитват да я изведат от Япония без нейното съгласие.

Тимановская е прекарала нощта в хотел, разположен на токийското летище Ханеда, обяви малко по-късно в понеделник на ежедневен брифинг ръководителят на пресслужбата на Международния олимпийски комитет (МОК) Марк Адамс.

"Тя прекара нощта в хотела на летището в безопасна и защитена среда", каза той. Адамс също подчерта, че представители на организационния комитет снощи са успели лично да общуват с Тимановская.

Байдън: Подкрепяме стремежа на беларуския народ към демокрация

Байдън: Подкрепяме стремежа на беларуския народ към демокрация

Президентът на САЩ прие Светлана Тихановская...

Спринтьорката, която трябваше да се състезава в 200-метра на Олимпийския стадион в понеделник, прекъсна игрите си, когато каза, че е откарана на летището, за да се качи на полет на Turkish Airlines.

Тя каза пред репортер на "Ройтерс" чрез Telegram, че главният треньор на Беларус се е появил в стаята й в неделя в селото на спортистите и й казал, че трябва да си тръгне.

"Главният треньор дойде при мен и каза, че е имало заповед отгоре да ме отстранят. В 5 (следобед) те дойдоха в стаята ми и ми казаха да си събера багажа и ме закараха до летището. Няма да се върна в Беларус".

Старши треньорът на Беларус по лека атлетика Юрий Моисевич каза пред държавната телевизия, че "е видял, че нещо не е наред с нея ... Тя или се усамоти, или не искаше да говори".

Ръководният орган на МОК поиска пълен доклад от олимпийския комитет на Беларус, каза Адамс.

Франция и ЕС обмислят как да помогнат на белоруската спортистка Тимановская

Франция и ЕС обмислят как да помогнат на белоруската спортистка Тимановская

Клемен Бон: Ситуацията потвърждава наличието в Беларус на контрол, цензура и насилие, присъщи на диктатурата

В отговор на редица въпроси от журналисти за това какво ще направи МОК, за да осигури защита на други спортисти в селото, говорителят на МОК заяви, че те все още събират подробности за това какво точно се е случило.

Член на местната белоруска общност, който е бил в контакт със спортиста през цялата нощ, каза пред "Ройтерс", че след дълги разговори с различни служители тя е подала молба за убежище и в Япония.

Японското правителство заяви, че спортистката е била пазена, докато организаторите от Токио 2020 и МОК провериха намеренията й. "Япония се координира със съответните страни и продължава да предприема подходящи действия", каза главният секретар на кабинета Кацунобу Като.

Полша и Чехия предложиха своята помощ в понеделник.

Представителят на полското външно министерство Марчин Пшидач написа в Туитър, че на Тимановская "е предложена хуманитарна виза и тя е свободна да продължи спортната си кариера в Полша, ако тя реши така".

Чешкият външен министър Якуб Кулханек заяви, че смята ситуацията с Беларус за "скандална".

"Чешката република е готова да помогне. Ние й предлагаме виза за влизане на територията, за да може да кандидатства за международна закрила при нас. Нашето посолство в Токио също е готово да помогне."

Отказът на Тимановская да се качи на самолета, подчертава раздора в Беларус, бивша съветска република, която се управлява авторитарно то президента Александър Лукашенко.

В понеделник говорителят на МОК заяви, че е предприел редица действия срещу Олимпийския комитет на Беларус в навечерието на игрите след национални протести в страната. През март МОК отказа да признае избора на сина на Лукашенко Виктор за шеф на Олимпийския комитет на страната. И баща, и син имат забранена да посещават игрите през декември.

Лукашенко унищожава националния елит на Беларус

Лукашенко унищожава националния елит на Беларус

Репресиите срещу опозицията продължават