Президентът на САЩ Джо Байдън изрази подкрепата си за борбата на беларуския народ за демокрация, съобщи VoA. Днес той прие в Белия дом лидера на беларуската опозиция Светлана Тихановская.

От своя страна гостенката заяви пред VoA, че не се стреми да вземе властта в Беларус, а да бъде възстановено правото на беларуския народ да избира президента си.

"За мен беше чест да се срещна тази сутрин с госпожа Тихановская в Белия дом. Съединените щати подкрепят народа на Беларус в стремежа му към демокрация и зачитане на човешките права." - написа Байдън в Twitter след срещата.

"Видях човек, съпричастен към ставащото в Беларус", коментира на свой ред Тихановская, като отбеляза, че срещата е била много топла.

По думите й борбата в нейната страна не е геополитическа, насочена е срещу насилието и беззаконието.

Светлана Тихановская е на посещение в САЩ, което продължава вече 10 дни. Тя се срещна с високопоставени представители на американската администрация, включително с държавния секретар Антъни Блинкън, заместник-държавният секретар Виктория Нюланд, съветника по националната сигурност Джейк Съливан. Състояха между нея и американски парламентаристи, сред които и председателят на сенатската комисия по външна политика Боб Менендес.

Тихановская е в САЩ и иска от Блинкън още повече санкции срещу Беларус

Тихановская е в САЩ и иска от Блинкън още повече санкции срещу Беларус

От Вашингтон тя призовава Путин да спре да подкрепя Лукашенко