Опозиционният лидер на Беларус Святлана Тихановская заяви във вторник, че е поискала от американските власти да наложат санкции на компании в петролния сектор, дървесината и стоманата в нейната страна, докато е на посещение във Вашингтон, търсейки по-силни действия срещу правителството на президента Александър Лукашенко, съобщава "Ройтерс". 

Тихановская е предоставила списък с предприятия, които опозицията би искала да бъдат санкционирани, в допълнение към съществуващите санкции на САЩ срещу политическите съюзници и правителствени органи на Лукашенко, по време на среща с представители на Държавния департамент, включително държавния секретар Антъни Блинкън в понеделник. Нейните искания включват и държавния производител на калийни торове "Беларускалий".

Такива мерки ще надхвърлят съществуващите санкции от Европейския съюз и САЩ и "ще бъдат истински удар върху него, за да го накарат да промени поведението си и да освободи политическите затворници", каза тя на среща с репортери във Вашингтон.

Тя призова руския президент Владимир Путин да спре да подкрепя Лукашенко. "Отношенията между Русия и Беларус в момента са толкова близки, че следващата стъпка е загуба на независимост", каза тя. "Разбираме, че Лукашенко трябва да плати за подкрепата на Кремъл."

Тихановская ще посети Белия дом и Капитолия във вторник.

Литва даде дипломатически статут на офиса на Тихановская

Литва даде дипломатически статут на офиса на Тихановская

Ландсбергис: Беларуското демократично представителство в Литва е официално акредитирано