Белгия е получила предложения от Великобритания и САЩ да замени остарелите си изтребители, докато френско предложение, което не е част от обществената поръчка, ще се разглежда отделно.

Това заяви белгийският военен министър Стевен Вандепут, цитиран от Ройтерс.

През март белгийското правителство обяви предложения за замяна на изтребители Ф-16 с нови 34 бойни самолета. Сделката с "Локхийд Мартин" може да е в размер на повече от 3,5 милиарда евро.

През миналия месец Франция предложи по-обширно военно споразумение с Белгия. Предложението излиза извън условията на поръчката, но включва и закупуването на бойни самолети "Рафал".

Френското предложение ще бъде обсъдено от правителството, но може да доведе до критика към Белгия, че не третира кандидатите еднакво, поясни Вандепут.

"За да бъдем много ясни - френското предложение не е част от поръчката", изтъкна министърът пред парламентарна комисия.

Вандепут поясни, че предложенията на САЩ за изтребители Ф-35 и на Великобритания за Юрофайтър покриват заложените в обществената поръчка правила.

Говорител на военното министерство съобщи, че френското предложение се проверява от юридическите служби и след това правителството ще реши дали да отговори.

Френското правителство обяви, че предложението им съответства на молбата на Белгия.

Брюксел ще вземе решение кои изтребители да избере през следващата година.

34 самолета трябва да бъдат доставени в страната от 2023 г., или по 4-5 на година.