Размерът на трафика на наркотици в Антверпен, предназначен да залее Европа през Нидерландия, се колебае между 50 милиарда и 60 милиарда евро годишно - еквивалентът на годишния пенсионен бюджет в Белгия.

В Брюксел министър-председателят, трима федерални министри (на вътрешните работи, на правосъдието и здравеопазването), федералният прокурор и четиринадесет кметове се срещнаха, за да обсъдят една дълго пренебрегвана тема: трафикът на наркотици, който през лятото доведе до безпрецедентен изблик на насилие в страната, коментира le monde.

"Най-накрая", коментира магистрат, който от години съжалява за бавната реакция, когато, както уверява, сега става въпрос за предотвратяване на превръщането на кралството в "наркодържава".

Германия и Белгия хванаха рекордните в историята на Европа 23 тона кокаин

Германия и Белгия хванаха рекордните в историята на Европа 23 тона кокаин

Наркоударите са били извършени на пристанищата в Хамбург и Антверпен

Всичко започва през 2012 г., когато холандски трафиканти отвличат един от членовете на семейство, което се е опитало да открадне партида кокаин от контейнер в пристанището на Антверпен. Семейството размислило, когато получило снимка на месомелачката, през която бил заплашен да мине отвлеченият младеж. Оттогава насилието не спира и това лято стрелби, опити за палежи, намушквания с нож, при които един човек бе убит, и атаки с гранати срещу домове и фирми последваха една след друга.

Това се случва основно в белгийската столица, където се води битка за територия, но също така и най-вече в Антверпен, чието пристанище от години е епицентърът на трафика на кокаин в Европа. Близо 90 тона бяха конфискувани там през 2021 г., 38 тона през първите шест месеца на годината, докато други 28, предназначени за Белгия, бяха конфискувани в Южна Америка.

Белгия конфискува рекордните 11,5 тона кокаин

Белгия конфискува рекордните 11,5 тона кокаин

ТНай-големият удар на страната досега