Германия и Белгия са хванали общо 23 тона кокаин в най-големия кокаинов удар в историята на Европа, съобщиха германските митници, цитирани от "Франс прес".

"Огромното количество кокаин би донесло няколко милиарда евро (долара) от улични продажби", се уточнява в изявление на митническото ведомство.

Германски полицаи са открили 16 тона кокаин, скрит в контейнери от Парагвай в пристанището на Хамбург на 12 февруари.

В Италия хванаха 1,3 тона кокаин за мафията

В Италия хванаха 1,3 тона кокаин за мафията

Калабрийската мафия се счита за най-силната организирана престъпна група в Италия

Съвместни разследвания на укрития наркотик с холандски полицаи са довели до конфискуването на още 7,2 тона кокаин в пристанището на Антверпен в Белгия, допълниха от германските митници.

28-годишен мъж е бил арестуван вчера в Нидерландия във връзка с наркоударите на германските и холандските власти, в които общото количество на хванатия наркотик е 23 тона.

Митническите служители в оживеното пристанище в Хамбург са решили да разгледат по-отблизо парагвайските контейнери, след като са забелязали "явни нередности" със съдържанието им - тенекиени кутии, които е трябвало да са пълни с шпакловка.

Белгия конфискува рекордните 11,5 тона кокаин

Белгия конфискува рекордните 11,5 тона кокаин

ТНай-големият удар на страната досега

"Отвъд слой от оригинални стоки, опаковани точно зад вратата на контейнера, множество тенекиени кутии всъщност бяха пълни с други стоки", отбелязаха от митниците.

Разследващите са разпоредили разтоварването на контейнерите и са открили укрития кокаин в над 1 700 тенекиени кутии.

"Това е най-голямото количество кокаин, хващано някога в Европа, и една от най-големите единични конфискации в световен мащаб", заявиха германските митници, визирайки удара в Хамбург.

Общо 102 тона кокаин, насочени към европейския континент, са били хванати през миналата година.