Украинският президент Володимир Зеленски ще пътува до Съединените щати следващата седмица, съобщиха властите в Киев, цитирани от UPI.

В рамките на посещението си Зеленски ще присъства на сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, уточни украински представител пред NBC News.

Според предварителния график Зеленски ще направи изказване във вторник, 19 септември, като част от четиридневното събитие в централата на ООН, на което ще говорят още 40 лидери, включително и руският външен министър Сергей Лавров.

Това ще бъде първото посещение на Зеленски в ООН, след като миналата година той се включи дистанционно - чрез видеоконферентна връзка. Сега се очаква той да се възползва от възможността да изнесе реч във вторник, после в сряда да участва в дебатите на високо ниво, посветени на Украйна, като се опита при срещите си лице в лице с останалите лидери, да ги убеди да подкрепят Киев в борбата му срещу Русия.

Много народи в южното полукълбо в Африка, Азия и Латинска Америка избягват да вземат страна и не участват нито в налагането на санкциите, нито в прекъсването на търговските, дипломатическите и бизнес връзките с Москва поради опасения, че това ще противоречи на техните национални интереси.

Делегация от Конгреса на САЩ се готви да се срещне със Зеленски по време на посещението му, съобщи NBC News, но все още няма информация за потенциалната среща между Зеленски и президента Джо Байдън, включително и къде ще се състои тя. От Белия дом отказаха коментар.

Украйна увеличава разходите за отбрана за 2024г. до над 21% от БВП

Украйна увеличава разходите за отбрана за 2024г. до над 21% от БВП

Увеличаването на разходите за отбрана е необходимо за финансиране на военните усилия на Украйна

Байдън и Зеленски се срещнаха за последно през юли на срещата на върха на НАТО в Литва, когато Байдън обеща Украйна да стане член на НАТО.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен също пътува до Киев миналата седмица с предложение за пакет в помощ на Украйна на стойност близо 500 милиона долара. Парите са предвидени за финансиране на военните нужди, за  хуманитарна помощ и правоприлагане на територията, отвоювана от Русия.

От държавния департамент на САЩ обявиха, че финансовият пакет на стойност 500 милиона долара има за цел да демонстрира непоколебимата ангажираност на САЩ по отношение на суверенитета, териториалната цялост и демокрацията в Украйна, особено предвид агресията на Русия.

През август администрацията на Байдън поиска от Конгреса допълнителни 40 милиарда долара като спешно финансиране, включително 10.5 милиарда долара, предназначени да помогнат на Украйна да се защити, и 4.5 милиарда долара за попълване на американските запаси от оръжия, които САЩ вече са пренасочили към Украйна.

Среща Зеленски-Байдън е планирана за следващата седмица

Среща Зеленски-Байдън е планирана за следващата седмица

Но все още официален коментар няма

Преди това администрацията във Вашингтон отдели близо 44 милиарда долара, с които да подсигури сигурността на Украйна.

Блинкън обсъди със Зеленски новия пакет военна помощ за $175 млн. долара

Блинкън обсъди със Зеленски новия пакет военна помощ за $175 млн. долара

Той пристигна в Киев на изненадващо посещение

Голяма част от тези пари тя покри чрез допълнителни бюджетни кредити в размер на 48.7 милиарда долара, одобрени от Конгреса през последните две фискални години.