Украинският президент Володимир Зеленски планира да присъства на Общото събрание на ООН в Ню Йорк следващата седмица и да се срещне с американския си колега Джо Байдън.

Това съобщи телевизия NBC с позоваване на неназован представител на украинските власти.

Не е ясно дали срещата Байдън-Зеленски ще се проведе в Ню Йорк или в Белия дом. Белият дом отказа коментар.

Припомняме, че за последно Байдън се срещна със Зеленски през юли по време на срещата на върха на НАТО във Вилнюс, Литва.

"Надявам се, че най-накрая сме оставили идеята дали Украйна е добре дошла или не в НАТО. Това ще се случи, каза Байдън преди двустранната им среща. Ние се движим в правилната посока."

Държавният секретар Антъни Блинкън посети Киев по-рано този месец, като се срещна със Зеленски и високопоставени украински служители.

Байдън все по-близо до решение за ракети ATACMS за Украйна

Байдън все по-близо до решение за ракети ATACMS за Украйна

Байдън се приближава към решение за ракети с голям обсег, докато Украйна увеличава натиска

По-рано тази седмица беше съобщено, че ешението на Байдън за изпращане на ATACMS за използване от Украйна срещу руските сили почти сигурно ще дойде след годишната конференция Turtle Bay.

Администрацията на Байдън е в активни разговори дали да изпрати ракети с голям обсег на Украйна на фона на интензивна кампания за предаване на оръжието от САЩ, според двама американски служители и човек, близък до украинското правителство.

Украйна настоява САЩ да дадат зелена светлина за доставката на ATACMS до Общото събрание на ООН следващата седмица, на което ще присъстват Байдън и украинският президент Володимир Зеленски. Длъжностни лица в Киев казаха, че очакват добри новини на този фронт, след като украинският лидер кацне в Ню Йорк.

Междувременно, Байдън назначи Пени Прицкер за първия в историята специален представител за икономическото възстановяване на Украйна.

Това е "следващата стъпка да помогнем на Украйна да изгради по-силно бъдеще", обяви Белият дом на 14 септември. Прицкер, предприемач и бивш търговски секретар, е назначена за тази роля поради десетилетия опит в бизнеса, каза Байдън. Семейството й основава бизнес империя, която включва хотелската група Hyatt. Прицкер има "дълбоки семейни връзки с Украйна", добави той.

Задачите ѝ ще включват мобилизиране на чуждестранни инвестиции, подкрепа за повторно отваряне на предприятия, затворени от руски атаки, и подпомагане на Украйна да увеличи износа си, каза Байдън.