По време на посещението си в Украйна държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че Русия трябва да стигне до момент, "в който да признае, че се е провалила" във войната, а руският президент Владимир Путин не дава индикации, че се интересува от смислена дипломация.

Блинкън направи забележката пред NBC по време на посещение в училище в Яхидне, северно от Киев, което според мрежата е било използвано за задържане на стотици украинци, много от които са починали след изтезания, извършени от окупационните руски сили, преди да бъдат прогонени в тежка битка.

"Руснаците трябва да стигнат до момент, в който да признаят, че са се провалили. Те няма да успеят", каза Блинкън. "Те вече се провалиха в това, което се опитваха да направят, а именно да изтрият Украйна от картата, да прекратят нейната идентичност като независима държава, да я включат в Русия. Това се провали."

"Няма с кого да отидем на масата в случая с Украйна, защото Путин в момента не показва доказателства, че се интересува от смислена дипломация", добави Блинкън.

Блинкън пристигна в Украйна в сряда за четвъртото си посещение от началото на войната в началото на миналата година.

Посещението е съсредоточено върху оценката на ефективността на контранастъплението на Украйна срещу руските войски в окупираните украински територии.

По време на посещението си Блинкън в сряда разкри нов кръг от финансова помощ за Украйна, включително 175 милиона долара от акции на Министерството на отбраната, 100 милиона долара военно финансиране, 90,5 милиона долара помощ за хуманитарно разминиране, 300 милиона долара за подкрепа на правоохранителните органи на страната, 206 милиона долара хуманитарна помощ и 5,4 милиона долара в конфискувани активи на олигарси, предназначени да подкрепят реинтеграцията и рехабилитацията на ветерани.

Новият пакет включва също 203 милиона долара за подпомагане на усилията за реформиране на прозрачността и отчетността в страната, като в прессъобщение на Държавния департамент се казва, че пакетът ще помогне за "антикорупцията, върховенството на закона и правосъдния сектор; и за изграждане на капацитет за разследване и да преследват военните престъпления, извършени от Русия", точка, повторена от Блинкън на пресконференция в Киев.

"Ангажирани сме с подпомагане на правителството на Украйна в усилията за борба с корупцията и в усилията за осигуряване на отчетност и пълна прозрачност на цялата помощ, която предоставяме, както и сигурността на предоставените от САЩ отбранителни артикули и технологии" каза Блинкън.

Коломойски е заподозрян и по нов криминален случай

Коломойски е заподозрян и по нов криминален случай

Той е обвинен за финансови злоупотреби, свързани с "ПриватБанк"