Националното антикорупционно бюро на Украйна (НАБУ) обяви, че е стартирало криминално разследване срещу шестима души, заподозрени в присвояване на 9,2 милиарда гривни (около 250 милиона долара) от "ПриватБанк". Въпреки че бюрото не е публикувало имената на заподозрените, е излъчено замъглено фото на мъж, приличащ на Игор Коломойски, един от най-богатите хора в Украйна, предава Ройтерс.

"НАБУ е информирало Коломойски, че е заподозрян по случая," каза Ярослав Железняк, депутат в украинския парламент.

Коломойски, който е бивш собственик на "ПриватБанк", е станал обект на разследване след национализацията на банката през 2016 г. В рамките на процеса по "прочистване" на украинската банкова система, държавата пое контрола върху "ПриватБанк", след което последваха обвинения за финансови злоупотреби.

Съдът реши да задържи Коломойски в арест за два месеца по подозрение за измама и пране на пари, като му бе определена гаранция, но адвокатите му заявиха, че той няма да плати гаранцията за освобождаването си.

В изявлението си НАБУ съобщи, че е уведомило "бившия краен бенефициен собственик" на "ПриватБанк" и петима други членове на група, организирана от него, за подозрение в присвояване на средства.

Според бюрото, тези действия са извършени през първото тримесечие на 2015 г., с цел финансиране на офшорна компания и увеличение на собствения дял на Коломойски в капитала на банката.

Краят на една епоха или хитър ход: какво стои зад ареста на Коломойски

Краят на една епоха или хитър ход: какво стои зад ареста на Коломойски

Това не е първият случай, в който Игор Коломойски е разследван.