Шевченковският районен съд на украинската столица Киев избра мярка за неотклонение на украинския бизнесмен Игор Коломойски. Според РБК-Украйна, става дума за задържане за срок от 60 дни с възможност за внасяне на гаранция от над 509 милиона гривни.

Съдията разпореди ареста на бизнесмена в съдебната зала.

Отбелязва се, че в случай на освобождаване под гаранция на Коломойски, той ще бъде задължен да: да се отзове след получаване на съдебна призовка; да не напуска населеното място, в което живее, без разрешението на следователя; да информира следователя при промяна на мястото на пребиваване; да предаде всички паспорти.

Също така му е забранено общуването със свидетели и други заподозрени.

Коломойски обвинен по няколко члена от Наказателния кодекс

Коломойски обвинен по няколко члена от Наказателния кодекс

Той е "изпрал" повече 12,5 млн. евро

Припомняме, че Службата за сигурност на Украйна (СБУ), Бюрото за икономическа сигурност и Главната прокуратура връчиха на бизнесмена обвинение по няколко члена от Наказателния кодекс.

Според източниците става дума за обвинение по членове 190 и 209 от Наказателния кодекс: измама и легализация (пране) на имущество, придобито по престъпен начин.

По-късно се появи съобщение на СБУ. "Установено е, че през 2013-2020 г. Игор Коломойски е легализирал повече от половин милиард гривни (12,5 млн. евро), като ги е прехвърлил в чужбина, използвайки инфраструктурата на контролирани банкови институции", се казва в изявлението, цитирано от украинските медии.

На 1 февруари тази година служители на украинските служби за сигурност претърсиха дома на милиардера бизнесмен, като няколко медии тогава съобщиха, че това е станало във връзка с разследване на възможни финансови престъпления.

Обискират дома на Коломойски в Украйна

Обискират дома на Коломойски в Украйна

Бизнесменът е бивш съюзник и спонсор на кампанията на Зеленски

Коломойски е един от най-богатите хора в Украйна и някогашен съюзник на президента Володимир Зеленски, който обаче започна разследвания срещу богати бизнесмени, известни като "олигарси" в края на 2021 г. - преди Русия да започне пълномащабната си инвазия.

Коломойски, който е от централния град Днипро и притежава набор от активи, включително един от най-влиятелните телевизионни канали в Украйна, подкрепи предизборната кампания на Зеленски през 2019 г.

Съединените щати поставиха Коломойски в санкционен списък през 2021 г. "заради участието му в значителна корупция". Американските власти също така обвиниха Коломойски и негов бизнес партньор, че са "изпрали" откраднати средства през Съединените щати. Коломойски отрече каквото и да е нарушение.

САЩ удариха със санкции украинския олигарх Игор Коломойски

САЩ удариха със санкции украинския олигарх Игор Коломойски

Заради "значителна корупция"