Служители на украинските служби за сигурност претърсиха дома на милиардера бизнесмен Игор Коломойски, като няколко медии казаха, че това е станало във връзка с разследване на възможни финансови престъпления, предава Ройтерс.

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) не отговори веднага на искане за коментар относно информациите за обиска и самият Коломойски не бе открит за коментар.

Високопоставен представител на управляващата партия потвърди, че домът на Коломойски е бил претърсен - както и този на бившия вътрешен министър - но не посочи причината за обиска.

Коломойски е един от най-богатите хора в Украйна и някогашен съюзник на президента Володимир Зеленски, който обаче започна разследвания срещу богати бизнесмени, известни като "олигарси" в края на 2021 г. - преди Русия да започне пълномащабната си инвазия.

Коломойски, който е от централния град Днипро и притежава набор от активи, включително един от най-влиятелните телевизионни канали в Украйна, подкрепи предизборната кампания на Зеленски през 2019 г.

Интернет изданието "Украинская правда" пише, че претърсването в сряда е свързано с разследване на предполагаемо присвояване на петролни продукти и укриване на мита и че то е извършено от СБУ и Бюрото за икономическа сигурност на Украйна.

Украински служители за борба с корупцията разследват случай, в който подозират осем души в присвояване на активи и средства от контролирана от държавата петролна компания "Укрнафта", която преди е била свързана с Коломойски.

Съединените щати поставиха Коломойски в санкционен списък през 2021 г. "заради участието му в значителна корупция". Американските власти също така обвиниха Коломойски и негов бизнес партньор, че са "изпрали" откраднати средства през Съединените щати. Коломойски отрече каквото и да е нарушение.