Арестът на Игор Коломойски, един от най-богатите хора в Украйна, се превърна в топ новина този уикенд.

Възходите и паденията в живота на този не особено обичан бизнесмен моментално предизвикаха безброй слухове, спекулации и съмнения - това ли е наистина краят на ерата "Коломойски" или е просто зрелищна пиар акция на властта, която наскоро обяви нов кръстоносен поход срещу корупцията, пишат в пространна статия журналистите от БиБиСи.

В събота сутринта, на 2 септември, стана известно, че Игор Коломойски е заподозрян в измами и пране на пари.

Според разследването Коломойски, който е съсобственик на финансово-промишлената група "Приват", е "легализирал" за периода 2013-2020 г. над половин милиард гривни. Той е теглил пари в чужбина, използвайки контролираните от него банкови институции.

Още същата вечер съдът прати Коломойски в ареста, давайки му въможност да остане на свобода, след като си плати паричната гаранция от 509 милиона гривни.

На протестиращите в Киев им било платено да щурмуват парламента?

На протестиращите в Киев им било платено да щурмуват парламента?

Олигархът Игор Коломойски

Бизнесменът отрича да е виновен и отказва да коментира случая пред медиите. В съдебната зала той обикновено е мълчалив и не коментира нищо. Той не плати гаранцията, а кротко отиде в следствения арест. Адвокатите му заявиха, че той ще изчака решението на съда, за да обжалва избраната мярка за неотклонение - задържане под стража.

Това не е първият случай, в който Игор Коломойски е разследван. По-рано е той е бил обект на интерес от страна на Националното антикорупционно бюро на Украйна заради предполагаеми корупционни престъпления.

Интересното е, че при последния случай, при който Коломойски е арестуван, с него се занимава Службата за сигурност на Украйна. Наблюдатели смятат, че това не е случайно съвпадение.

В деня на ареста на Коломойски в традиционното си вечерно видеообръщение президентът Володимир Зеленски обяви, че за тези, които ограбиха Украйна и си помислиха, че са над закона, няма да има повече живот.

"Благодаря на служителите на реда за решимостта да приключат всеки един от случаите. Законът трябва да се прилага в цялата му строгост", обяви тогава президентът.

Дълги години Игор Коломойски бе не само един от най-богатите украинци, но и един от най-влиятелните сред тях.

Неговата медийна империя "1 + 1" изигра важна роля за това Володимир Зеленски да получи президентския пост.

По време на предизборната кампания и през първата година на управление критиците на Зеленски го наричаха "творение" на Коломойски.

През 2019 г. изглеждаше, че ако и Зеленски да не е протеже на Коломойски, то поне е негов съюзник.

Доста бързо обаче приятелството между собственика на групата "Приват" и Зеленски приключи и Коломойски започна да търпи удар след удар.

През март 2021 г. САЩ наложиха санкции на Коломойски и обкръжението му. Той бе заподозрян, че е извършил злоупотреба със средства от PrivatBank, някога собственост на бизнесмена, за да си купи недвижими имоти в Съединените щати за 60 милиона долара. Тогава Зеленски публично подкрепи решението на Вашингтон.

Малко по-късно през лятото на 2021 г. Володимир Зеленски обяви, че в Украйна вече няма да има олигарси и че всички те трябва да станат част от големия бизнес. Скоро след това парламентът прие така наречения Закон за деолигархизацията на Украйна.

Година по-късно Коломойски бе лишен от контрола си върху държавните компании Ukrnafta и Ukrtatnafta, в които компании, собственост на бизнесмена, притежаваха значителен дял.

Впоследствие Коломойски бе лишен от украинско гражданство и в рамките на последното разследване, което е водено срещу него, той се води гражданин на Израел и Кипър.

Срещу Коломойски се води и наказателно дело. Той е обвинен, че през 2015 година си е присвоил собственост на Ukrnafta за близо 13 милиарда гривни. По случая той е разпитван многократно, а в къщите му са извършвани обиски.

Освен това през последната година от войната Коломойски значително обедня. Състоянието му намаля с около 1 милиард долара, в резултат на което той изпадна от класацията на Forbes - топ двайсет на най-богатите украински граждани.

Всъщност, той изпадна от класацията заради отнетото украинско гражданство. Ако не го беше загубил, щеше да падне от четвъртото място на последното - десетото или единадесетото.

Освен това телевизионният му канал "1+1", който някога бе смятан за най-влиятелните в Украйна, сега излъчва само като част от телетон. Медийни експерти многократно са го критикували, че демонстрира безпрекословна лоялност към сегашното правителство.

Какво стои зад ареста на Коломойски?

В социалните мрежи арестът на Коломойски се превърна в топ новина. Но реакциите бяха смесени - от одобрение и злорадство до съмнения, че т. нар. олигарх наистина ще бъде вкаран в затвора.

Появиха се слухове, че делото е активизирано, за да може Коломойски да не бъде екстрадиран в САЩ, където също да бъде съден. В действителност и съветникът на ръководителя на президентската канцелария Сергей Лещенко, и главният прокурор на Украйна дадоха уверение, че не са получавали искане за екстрадиция на Коломойски от Съединените щати.

САЩ удариха със санкции украинския олигарх Игор Коломойски

САЩ удариха със санкции украинския олигарх Игор Коломойски

Заради "значителна корупция"

В същото реме политологът Николай Давидюк смята, че сегашното разследване ще има сериозни последици за собственика на групата "Приват". Той обаче добавя, че ако украинският президент или неговият кабинет са искали да хвърлят Коломойски в затвора, те е трябвало да се съобразят с неговите възможности за контраудар - той е щял да използва основния си актив - медията си "1 + 1".

Политологът Володимир Фесенко смята, че заплахата за Коломойски е съвсем реална, въпреки че признава, че в Украйна наказателните дела и съдебните процедури се влачат с години.

Той също така признава, че арестът, освен всичко друго, е и "демонстрация".

"Говоренето по темата за корупцията се ожесточи и беше необходимо да се покаже, че няма недосегаеми. Коломойски бе удобна фигура", обясни Фесенко и добави, че сега лесно ще бъде показано, че старите отношения вече не съществуват. Това е и силен сигнал към западните партньори."

В същото време мнозина експерти, интервюирани от украинската БиБиСи, отбелязват, че фактът, че Службата за сигурност на Украйна е заподозряла Коломойски и нейният сигнал е довел до неговия арест, не е никак случаен.

Само седмица преди ареста, Володимир Зеленски обяви, че иска да приравни корупцията с държавна измяна по време на война.

Следователно, ако съответният закон бъде приет, тогава тъкмо Службата за сигурност на Украйна ще може да разследва и случаи на корупция.

От друга страна Татяна Шевчук, адвокат от Центъра за действия срещу корупцията, смята, че постиженията на Службата за сигурност на Украйна по отношение на разплитането на корупционни сделки са много скромни.

Тя е на мнение, че има пряка връзка между демонстративния арест на Коломойски и изявлението на президента, че корупцията може да се приравни с държавна измяна.

"Неслучайно Съветът за сигурност на Украйна веднага демонстрира, че е в състояние да повдигне обвинение срещу топ олигарх. Това е като рекламна кампания на президентската инициатива", сподели Шевчук.

Украинският Forbes съобщи, позовавайки се на свои източници в НАБУ - Националното антикорупционно бюро на Украйна, че те също са възнамерявали да повдигнат официално обвинение срещу Коломойски на 7 септември, но са били изпреварени от Съвета за сигурност на Украйна.

Освен това в момента ръководството на антикорупционната агенция е на посещение в САЩ.

"Има известна конкуренция между отделните институции", коментира Фесенко. И НАБУ, и Съветът по сигурност на Украйна работят по случая на Коломойски. Ако в действителност се окаже, че последните събития около Коломойски са свързани с намерението на Зеленски да прехвърли антикорупционните дела на Съвета по безопазност на Украйна, това няма да донесе нищо добро на страната, прогнозират наблюдатели.

Те са на мнение, че Съветът за сигурност на Украйна се справя доста добре с руските врагове и няма никаква нужда да участва във вътрешнополитическата антикорупционна чистка. Това би струвало твърде скъпо на държавата. То няма да е само отстъпление от реформите, започнали в Украйна, но и може да развали отношенията й с нейните съюзници.

"Това е губеща стратегия, ние сме до голяма степен зависими от нашите западни партньори и определено не трябва да ги водим за носа", смята политологът Николай Давидюк.