Представителят на американската администрация Кашяп Пател посети Дамаск по-рано тази година и се срещна със сирийските власти, за да обсъди освобождаването на предполагаемите американци в страната. Това съобщи в неделя в. "Уолстрийт джърнъл".

Според нейни източници от длъжностни лица Пател, който е заместник-асистент на американския президент Доналд Тръмп и ръководи борбата срещу тероризма в Белия дом, е провел "тайни срещи с режима на сирийския президент Башар Асад". Изданието отбелязва, че Пател е възнамерявал "да осигури освобождаването на най-малко двама американци, за които се смята, че са държани от президента Башар Асад".

Подчертава се, че "за първи път от повече от 10 години американски служител от толкова висок ранг се среща в Сирия" с държавни служители. С кого точно се е консултирал Patel, не се уточнява. Все още няма доказателства, че тези контакти са дали резултат, казват източници.

Според изданието администрацията на Тръмп разчита на освобождаването на американския журналист Остин Тис, който "изчезна, докато отразяваше събития в Сирия през 2012 г." Тис е работил като кореспондент на свободна практика в редица американски медии, включително The Washington Post, CBS и Associated Press. В миналото е служил в морската пехота на САЩ. През март Тръмп заяви, че е изпратил писмо до сирийските власти с молба да помогнат за освобождаването на Тейс.

Освен това Вашингтон иска освобождаването на американеца и сирийския лекар Маджид Камалмаз. Той изчезна в Сирия през 2017 година. Синът му потвърди пред журналисти на изданието, че американските власти се опитват да се "върнат у дома" на баща му. Според изданието "се смята, че сирийското правителство държи поне още четирима американци". Имената им не са посочени.

Източници съобщиха на вестника, че миналата седмица помощникът на националната сигурност на САЩ Робърт О'Брайън се е срещнал в Белия дом с ръководителя на ливанския отдел за обща сигурност Абас Ибрахим. Те осъдиха и съдбата на американците, за които се твърди, че са държани в Сирия. Според вестника Ибрахим преди е служил като посредник между Вашингтон и Дамаск.