Белият дом при Барак Обама е разглеждал настоящия външен министър на Великобритания Борис Джонсън като британската версия на Доналд Тръмп "с по-хубава коса", пише "Гардиън".

Информацията е поместена в книгата "The World as It Is: A Memoir of the Obama White House" на Бен Роудс - бивш заместник на съветника по национална сигурност на Обама, в която се описва осемгодишната вътрешна и външна политика на администрацията, като кулминацията е шокиращата победа на Доналд Тръмп през ноември 2016 г.

Меркел пред Обама: Длъжна съм да защитя либералния международен ред след избирането на Тръмп

Меркел пред Обама: Длъжна съм да защитя либералния международен ред след избирането на Тръмп

Роудс си спомня, че Меркел почти се е разплакала

В книгата, която ще бъде публикувана на 5 юни, Роудс пише за "бързо уреденото" пътуване до Лондон през април 2016 г., което е имало за цел да окаже подкрепа на тогавашния премиер Дейвид Камерън два месеца преди референдума за Брекзит.

Роудс пише, че тогава Лондон и Вашингтон са имали необичайно координирани и близки отношения. Обама решил да посети британската столица, след като началникът на кабинета на Камерън писал на Роудс с призив за организиране на президентска визита, подчертавайки, че социологическите проучвания са балансирани и Обама се радва на висок рейтинг на Острова - повече от 70%.

Като част от приноса си за кампанията за оставане в ЕС, Обама публикува коментар в "Дейли телеграф", който съвпадна с визитата му. Но Джонсън, тогава е кмет на Лондон, отговори с коментар за Брекзит във вестник "Сън", отбелязвайки, че Обама е махнал бюст на Уинстън Чърчил от Овалния кабинет, което отчасти е заради кенийския произход на американския президент и негативната позиция към Британската империя, която пламенно е бранена от Чърчил.

Джонсън беше обвинен в расизъм за коментара си. Според Роудс Обама е бил неприятно изненадан от позицията на тогавашния кмет на Лондон.

"Наистина ли? Чернокожият не харесва британците", казал Обама, докато четял коментара на Джонсън.

Според Обама "Борис е техният Тръмп", а Роудс допълнил: "С по-хубава коса".