Белият дом в сряда разкри план за придвижване на САЩ към нов етап за пандемията, където Covid-19 да "не нарушава ежедневния ни живот", като същевременно подготвя нацията за всякакви нови варианти, които могат да се появят, съобщава СиЕнЕн.

Националният план за готовност за Covid-19, който ще изисква допълнително финансиране от Конгреса, е фокусиран върху разходите за лечение на Covid-19, подготовката за нови варианти, поддържането на училищата и бизнеса отворени и продължаването на усилията за ваксиниране на нацията и света.

"Този ​​план излага пътната карта, която да ни помогне да се борим с Covid-19 в бъдеще, докато преместваме САЩ от криза във време, когато Covid-19 не нарушава ежедневния ни живот и е нещо, което предотвратяваме, защитаваме и лекуваме".

"Гледаме в бъдеще, когато американците вече няма да се страхуват от блокиране, затваряне и децата ни да не ходят на училище. Това е бъдеще, когато страната разчита на мощните слоеве на защита, които сме изградили, и инвестира в следващото поколение инструменти, за да изпревари този вирус."

Планът включва усилия за ваксиниране на деца под 5-годишна възраст, ако Американската администрация по храните и лекарствата издаде своето разрешение и Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ препоръчват ваксинация за тази група. Това включва увеличаване на капацитета за производство на ваксини и тестове, инициативата "Тест за лечение", обявена от президента Джо Байдън по време на неговото обръщение за състоянието на Съюза и помощ за американците, изпитващи дългосрочни последици от вируса.

Усилията за подготовка за нови варианти включват подобряване на възможностите за събиране на данни, подкрепа за ускорен преглед на специфични за варианта ваксини и лечения, като същевременно се добавят тестове у дома, антивирусни хапчета и маски към стратегическия национален запас.

Администрацията също така работи с Конгреса за предотвратяване на спиране на училища и бизнес чрез доставки, насоки и тестове, плюс инструменти за подобряване на вентилацията и филтрирането на въздуха, платен отпуск по болест за работници, които трябва да пропуснат работа поради случай на Covid-19, ангажираност с доставчици на образование и ранни грижи, както и федералното правителство, което дава пример, като се връща на работното място следващия месец.

СЗО: Намалява броят на новите случаи на COVID-19 в световен мащаб

СЗО: Намалява броят на новите случаи на COVID-19 в световен мащаб

Вече почти един месец наблюдаваме спад на броя на новозаразените