Белият дом не подкрепя разширяване на федералната помощ за безработица на работници, загубили работа по време на пандемията на коронавирус. Вместо това икономическите съветници на президента Доналд Тръмп предпочитат се да помогне на бизнеса да се отвори отново.

Според тях, с такива стимули не се окуражават хората да се върнат по-бързо на работа, а това е грешка, която струва скъпо на икономиката.

Без допълнителни действия от Конгреса, освободените заради пандемията работници вече няма да получават допълнителни 600 долара седмична помощ след юли. Демократите от Камарата на представителите (долната камара на американския Конгрес) гласуваха миналата седмица за подновяване до януари.

Според председателя Нанси Пелоси, тези средства са необходими на най-нископлатените служители в САЩ, за да посрещнат основните си нужди.

Лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл обаче обяви, че няма да бъдат гласувани.

Още 2,4 милиона американци подадоха тази седмица документи за обезщетение за безработица през последната една седмица, въпреки че властите започнаха да разхлабват ограничителните мерки в борбата с коронавируса.

38,6 млн. безработни в САЩ от март
Обновена

38,6 млн. безработни в САЩ от март

Още 2,4 милиона американци са подали документи за безработица

САЩ продължават да губят работни места с тревожно темпо два месеца след налагането на ограничителните мерки заради пандемията от коронавирус.

Общо за последните девет седмици (от март) безработните в САЩ се увеличиха до 38,6 милиона души. Това означава, че всеки четвърти, който е имал работа през февруари, преди пандемията, е засегнат.

Безработицата за април достигна 14,7% - най-високото ниво от Голямата депресия.

Данните за безработните ще бъдат още по-лоши преди да се подобрят, каза финансовият министър Стивън Мнучин по време на изслушване в Конгреса тази седмица.

Седмичният пик на записалите се в бюрата по труда беше 6,6 милиона американци в началото на април, но остава на нива, невиждани от Голямата депресия (1929-1933).

От края на март има постоянен спад на записалите се на борсата.

Флорида и Джорджия са сред щатите с най-голямо увеличение на молбите за обезщетения в седмицата до 16 май.