Степента на безработица в САЩ достигна 14,7% през април, което е най-високият процент след Голямата депресия, 20,5 милиона работни места изчезнаха с най-лошата месечна загуба. Цифрите са категорични доказателства за вредата, която коронавирусът е причинил на разрушената вече икономика, съобщава АП.

Загубите отразяват това, което се превърна в тежка рецесия, причинена от внезапни спиране на бизнеса в почти всяка индустрия. Почти целият ръст на заетостта, постигнат по време на 11-годишното възстановяване от Голямата рецесия, вече е загубен за един месец.

Сривът на пазара на труда е със зашеметяваща скорост. През март равнището на безработица бе едва 4,4%

В доклад на правителството в петък се отбелязва, че много хора, които са загубили работа през април, но не са търсили друга, дори не са отчетени в нивото на безработица. Въздействието на тези загуби се отрази в намаляването на дела на американците в трудоспособна възраст, които имат работни места - само 51,3%.

Белият дом очаква най-малко 16% безработица в САЩ

Белият дом очаква най-малко 16% безработица в САЩ

Мисля, че следващите няколко месеца ще са ужасни

Нивото на безработица за април може да достигне 16% или повече, според икономисти. Дори тези числа няма да обхванат напълно обхвата на щетите, които коронавирусът е нанесъл върху работни места и доходи. Много хора, които все още са наети, намалиха часовете си на работа. Други са с намалени заплатите. Тези, които са загубили работа през април и не са търсили нова в светлината на мрачните си перспективи, дори няма да бъдат считани за безработни.

По време на Голямата рецесия от 2008-2009 г. нацията загуби 6,5% от работните си места за период от две години. Това беше най-сериозната загуба след Втората световна война.

Президентът Доналд Тръмп заяви, че "всички тези загубени работни места ще се върнат много скоро", когато отговори на въпрос за априлската безработица в САЩ.

"Напълно се очакваше, няма изненада. Някой каза: "О, виж това". Ще ги върна", каза той в интервю за Fox News.

Безработните в САЩ се увеличиха до 33 млн.

Безработните в САЩ се увеличиха до 33 млн.

Близо 3,2 милиона американци са подали документи за обезщетение за безработица

Американската икономика "в медицински причинена кома", пише за БиБиСи Натали Шърман.

"Това е исторически безпрецедентно", коментира икономистът Ерика Грошен, бивш шеф на Бюрото по трудова статистика на правителството на САЩ, който сега преподава в университета Корнел. "Ние поставихме икономиката си в медицинска кома, за да я излекуваме от пандемията ... и това доведе до най-бързата загуба на работни места, наблюдавана в съвременните данни."

Наскоро през февруари нивото на безработица в САЩ се колебаеше при исторически ниски нива, около 3,5%. Но от средата на март, когато започнаха да се налагат мерки, работодатели освободиха милиони хора.

Около една пета от работната сила - повече от 33 милиона души - подадоха молба за безработица през последните 7 седмици.

Безработицата в САЩ достигна 30 милиона души

Безработицата в САЩ достигна 30 милиона души

Може да стигне 20% през април, близо до нивата от Голямата Депресия

Мнозина се надяват, че загубата на работа е само временна. Някои щати вече започнаха да намаляват ограниченията, но възстановяването на икономиката вероятно ще бъде трудно, тъй като работниците се притесняват от риска от инфекция и как да се справят с въздействието от закриването на училищата.

"Не съм сигурна какво ще се случи по-нататък", коментира Таня Николаевская, юридически асистент в Ню Йорк, работещ от дома си от март.

Тя се надява да се върне към това, което определи като своя мечтана работа, но има медицинско състояние и е самотна майка, чиято 8-годишна дъщеря ще се нуждае от грижи, ако училищата не се отворят отново.

"Всичко опира до това, има ли грижи за деца. Ако няма да имам грижи за деца, няма да мога да се върна на работа."

Оръжия плюс безработица могат да увеличат самоубийствата в САЩ

Оръжия плюс безработица могат да увеличат самоубийствата в САЩ

"Ще видим повишени проценти и на домашно насилие, и на насилие над деца"