Търсенията с Google, свързани с оръжие и продажбите на оръжие в САЩ по време на най-сериозната извънредна ситуация за общественото здраве в съвременната история, може да доведе до по-високи проценти на самоубийства, предупредиха експерти, съобщава "Гардиън".

От началото на март до средата на април, когато САЩ започнаха да изпитват пълната сила на Covid-19, гражданите са извършили приблизително 2,1 милиона търсения с Google за закупуване и почистване на оръжия, според проучвания на Everytown. Тези цифри сигнализираха за ръст от 158%.

Продажбите на оръжия също нараснаха до 2,58 милиона през март, съобщават от Small Arms Analytics and Forecasting, скок с 85,3% спрямо същия период на миналата година.

"Този ​​безпрецедентен скок на нови оръжия в домовете на хората и това търсене в Google за изваждане на оръжия от съхранение, съчетан с това драстично увеличение на безработицата, представлява огромен риск за криза на обществено здраве, която е самоубийството с огнестрелно оръжие", коментира Сара Бърд- Шарпс, директор на изследователската дейност в Everytown.

Самоубийствата вече представляват почти две трети от жертвите, свързани с оръжия в САЩ, и близо 90% от опитите за самоубийство с огнестрелно оръжие завършват със смърт, в сравнение с 4%, когато не се използва оръжие. Въпреки че лъвският дял на опитите за самоубийство не включва оръжия, изследванията предполагат, че тези, които съставляват по-голямата част, са в крайна сметка фаталните.

Сега, заради Covid-19, икономиката е опустошена, жертвите на насилие над деца и домашно насилие са в капан вкъщи с извършителите си и като цяло хората са физически дистанцирани и социално изолирани. Всички тези явления крият риск за самоубийство, коментира Надин Дж. Каслоу, професор в медицинското училище в университета Емори и бивш президент на Американската психологическа асоциация.

Белият дом очаква най-малко 16% безработица в САЩ

Белият дом очаква най-малко 16% безработица в САЩ

Мисля, че следващите няколко месеца ще са ужасни

На някои места вече се забелязва, че кризата около Covid-19 може да засили самоубийствените тенденции. В Портланд, Орегон, например, самоубийствените обаждания към полицията скочиха с 23% в първите дни на пандемията, дори когато цените на повикванията спаднаха като цяло.

"Очевидно не всеки, който получи огнестрелно оръжие, ще го използва, за да отнеме живота си. Хората искат това огнестрелно оръжие поради много различни причини. Но това е подгрупа от хора, за която трябва да бъдем, според мен, много загрижени", допълва Каслоу.

Бърд-Шарпс открива, че когато тя и нейният екип за първи път изтеглят данни за търсенето с Google, щатите с най-голям скок в търсенията, свързани с оръжие, по това време се считат за горещи точки на Ковид-19 или са близки до тях. Много от тях, включително Ню Йорк, Калифорния и Кънектикът, обикновено имат ниски нива на притежание на оръжия в сравнение с останалата част от нацията.

Доказателства също така сочат, че много от купувачите са за първи път собственици на оръжие. Това разпространение има значение, защото, да речем, добавянето на пети пистолет към вече въоръжено домакинство не е същото като излагането на цялото семейство на ново и потенциално смъртоносно оръжие, обяснява Мат Милър, професор по здравни науки и епидемиология в Североизточния университет.

"Доколкото има нови собственици на оръжия, тези нови собственици на оръжия сега излагат себе си и всички в дома си на значително по-висок риск да умрат от самоубийство", допълва Милър.

Преди пандемията приблизително едно от три американски домакинства притежава оръжие и дори експоненциалните скокове при временни продажби на оръжия биха били "спад в океана по отношение на общия брой пушки в цивилни ръце", добавя Милър.

Американците отговориха на коронавируса с рекордно изкупуване на оръжия

Американците отговориха на коронавируса с рекордно изкупуване на оръжия

Повече от 3,7 милиона проверки са извършени от ФБР през март

Други обаче са истински обезпокоени от тенденцията хората да купуват оръжия или да ги изваждат от съхранение по време на пандемия.

"Има малко съмнение, че ще видим повишени проценти на домашно насилие. Няма съмнение, че ще наблюдаваме увеличаване на случаите на насилие над деца. Няма съмнение, че ще видим хората да изпадат в социално-икономически тежки ситуации", коментира Ерик Флиглер, лекар и изследовател в детската болница в Бостън.

"Наличието на оръжия засилва всяка токсична среда като тази и поставя по-висок риск за всичко", добавя той.

Флиглер предупреди в свой анализ, че САЩ са пред прага на "епидемия от самоубийства, предизвикана от Covid-19", трагедия, която е "предвидима и предотвратима", отчасти чрез ограничаване на достъпа до оръжия.

Последствията от оръжията, които са толкова лесно достъпни по време на криза, биха могли дори да надминат една-единствена пандемия, предупреждение, подкрепено и от други експерти.

"Оръжията са траен предмет. Те съществуват с години, десетилетия. И рискът, свързан с тях, също ще продължи", обяснява Флиглер.

26 млн. работни места изгубени в САЩ само за 5 седмици

26 млн. работни места изгубени в САЩ само за 5 седмици

Още 4,4 милиона души са се записали на борсата за парични обезщетения за безработица