Папа Бенедикт XVI се обръща с послание към ирландците по темата за педофилските скандали, които избухнаха в последните няколко месеца.

Посланието към ирландските католици ще бъде прочетено официално по време на неделната служба. То вече е изпратено до епископите в Ирландия, а Ватиканът ще го публикува утре.

Като „позорно" определя римокатолическия глава поведението на някои от свещениците.
Все още обаче не е ясно дали в думите на папата ще има извинение от страна на католическата църква.

Разкритията за педофилия и физически издевателства в католическата църква започнаха още през миналата година, като от Ирландия скандални признания започнаха да се чуват и от Германия, от където е родом и самият Бенедикт XVI.

В последните месеци на сериозни критики са подложени и католическите църква в Холандия, Австрия и Швейцария, където се отправиха обвинения срещу редица местни свещеници. Затова е посланието на папата ще се отнася и за тях.

Самият Бенедикт XVI заяви, че в посланието се и заложил мерки, които ще съдействат на процеса на "покаяние, оздравяване и обновление".

Миналата година бе публикуван доклад, в който високопоставени фигури от ръководството на ирландската католическа църква бяха критикувани остро заради опита им да скрият стотици случаи на издевателства над деца, започнали още през 70-те години на миналия век.

Откачалото Ватиканът не реагира и възприе тези разобличения като местен скандал, който не излиза извън границите на Ирландия. В последствие обаче обвиненията обиколиха католическата църква по целия свят.

Никога до този момент не е имало толкова сериозна криза в доверието към ръководството на най-старата в света международна организация - Римокатолическата църква. Под въпрос в момента е репутацията на самата църква като пазител на моралните устои на човечеството.

Освен това на църквата й предстои да се сблъска с лавина от съдебни искове и парични компенсации.