Израелският министър на отбраната се дистанцира от коментарите, направени от неговия военен началник, след като Израел бомбардира сграда в ивицата Газа, в която се помещават офис на "Асошиейтед прес" и други новинарски издания, заявявайки, че репликите не трябва да се приемат буквално, съобщава АП.

През уикенда, началник на военния щаб генерал-лейтенант Авив Кохави бе цитиран да казва, че "сградата е била унищожена справедливо" и той няма и "грам съжаление".

В статията се твърди, че "Хамас", която управлява Газа, е използвала различни етажи на кулата Джалаа за "значителна електронна война", целяща да наруши GPS комуникацията на израелските военновъздушни сили.

Кохави е казал на "чужд източник", че журналистите на АП пият кафе всяка сутрин в кафене във входа на сградата с експертите на "Хамас" по електронна война, независимо дали са го знаели или не.

ООН разследва за военни престъпления израелските удари в Газа

ООН разследва за военни престъпления израелските удари в Газа

Израел обяви, че няма да сътрудничи на разследването

АП определя коментарите като "явно неверни", като отбелязва, че "в сградата дори няма кафене". Запитан за коментарите на Кохави, министърът на отбраната Бени Ганц заяви пред чуждестранни журналисти, че военният шеф говори само в преносен смисъл.

"Когато началникът на щаба говори за това, той се опитваше да изобрази атмосферата, а не действителните аспекти". Ганц отново твърди, че "има инфраструктура на Хамас в офиси, които са работели от тази сграда".

Помолен да отговори на коментарите на Ганц, кабинетът на военния говорител също заяви, че изявленията на Кохави са предназначени да бъдат фигуративни.

"Никога не е твърдяно, че журналистите от АП съзнателно взаимодействат с Хамас. Напротив, поради естеството на дейността на Хамас, журналистите от АП не са могли да разберат, че персоналът на Хамас е в сградата. Началникът на генералния щаб обясни възможните обстоятелства на такава среща, когато терористичната организация Хамас използва цивилното население и граждански сгради за военни цели".

Израелската армия даде на обитателите на сградата един час да се евакуират преди въздушния удар на 15 май. Няма пострадали, но сградата е унищожена.

АП заяви, че няма индикации за присъствие на Хамас в сградата и никога медията не е предупреждавана за възможно тяхно присъствие преди този ден. АП призова за независимо разследване и призова Израел да оповести публично своите разузнавателни данни.

Ганц каза, че Израел е споделил своите разузнавателни данни с правителството на САЩ. Той посочи, че Израел няма намерение да прави информацията публична, като каза, че не иска да разкрива източниците си.

Хамас и Израел преговарят за размяна на затворници

Хамас и Израел преговарят за размяна на затворници

Нова политика в Близкия изток