Трябва да позиционираме Европа като обединена сила в борбата между САЩ, Китай и Русия, които стават все по-непредсказуеми. Ако не го направим, ще се превърнем в пионка на други.

Това предупреди министърът на външните работи на Германия Хайко Маас в интервю за ДПА.

Германия обяви приоритета като председател на Съвета за сигурност на ООН

Германия обяви приоритета като председател на Съвета за сигурност на ООН

Маас се оплака от това, че топ органът на ООН до момента не е успял да постигне споразумение

Запитан кои три цели Германия трябва да изпълни, за да обяви в края на годината, че ротационното председателство на ЕС е успех, Маас отговори: "Трябва да разрешим финансовите проблеми, имам предвид приемането на програмата за възстановяване от коронавируса и средносрочния финансов бюджет до 2027. Второ, ние трябва успешно да приключим с Брекзит. И трето, ние трябва успешно да позиционираме Европа като обединена сила в глобалната борба между САЩ, Китай и Русия, които стават все по-непредсказуеми. Ние сега имаме шанс да се наложим в тази среда, ако го направим заедно като европейци. Иначе ще се превърнем в пионка на други".

От сряда Германия поема 6-месечното председателство на ЕС и едномесечното председателство на Съвета за сигурност на ООН.

Маас каза, че ще е много важно председателство дори и без коронавируса.

"Ние трябва да изведем Европейския съюз от кризата по-силен", смята той.

Според него Европа е научила много от тази криза относно недостатъците на Европейския съюз, но също и силните страни на Общността. Той смята, че са успели да подобрят координацията и си помагат взаимно в духа на солидарността.

"Не може да се изключи повторно затваряне на границите, ако случаите на заразени са значително по-високи в един регион на ЕС в сравнение с друг. Но това трябва да бъде съгласувано и координирано на паневропейска основа", обясни Маас.

На въпрос за отношенията на Германия със САЩ и конкретно дали е съгласен, че са достигнали дъно, той отговори: "Трансатлантическото партньорство е изключително важно, ще остане важно и ние работим за подсигуряване на бъдещото му. Но в сегашната му форма не посреща изискванията на двете страни. Заради това е необходима спешна нужда от действия".

По думите му дори и демократ да спечели президентските избори през ноември, не е сигурно, че това ще доведе до подобряване на трансатлантическите отношения, тъй като настъпват структурни промени.

Маас каза, че Германия ще продължи да се стреми да получи постоянно място в Съвета за сигурност на ООН.