Търговско споразумение между Великобритания и ЕС е малко вероятно да бъде сключено в рамките на две години. Това заяви германски официален представител, цитиран от "Гардиън".

Преди няколко дни посланикът на Обединеното кралство в ЕС обяви, че Брюксел може да сключи търговска сделка с Лондон след около 10 години.

10 г. може да отнеме на Лондон да сключи търговска сделка с ЕС

10 г. може да отнеме на Лондон да сключи търговска сделка с ЕС

Медията е научила, че сър Айвън Роджърс е предупредил

Щефан Майер, говорител за вътрешните работи от партията на Ангела Меркел, изтъкна, че би било наивно да се мисли, че може да бъде сключено търговско споразумение до две години.

В същото време той намекна, че въпросът за гражданските права може по-лесно да бъде разрешен.

Майер направи коментарите, след като премиерът на Обединеното кралство Тереза Мей е заявила пред лидерите на ЕС, че иска по-рано да бъде договорено споразумение за статута на британците, които живеят на континента и за гражданите на ЕС, пребиваващи на Острова.

Симпатизирам и разбирам британската позиция. Повече от 1 милион британски граждани живеят в другите 27 страни членки, така че това е много важен въпрос за британското правителство. Повече от 300 хиляди германски граждани, например, живеят във Великобритания, така че аз смятам, че имаме същите интереси, каза германският говорител.

Той е на мнение, че е "малко наивно" да се мисли, че може да бъде сключено търговско споразумение до две години.

Има ясна германска позиция - искаме преговори и със сигурност бихме искали Великобритания да остане много важен стълб в единния пазар и да допринесе за единния пазар. Мисля, че е много амбициозно да се приключат тези преговори в рамките на две години, изтъкна той.