Германската армия увеличава ангажиментите си в Мали и Ирак според предложение, одобрено от кабинета на европейската държава, съобщава ДПА.

Правителственото решение, което се очаква да бъде одобрено от парламента на Германия този месец, включва изпращане на над 500 войници.

Контингентът от 550 войници в Мали ще позволи на Германия да изпълни обещанието си да разположи 650 войници в помощ на мироопазващите сили в африканската страна. Германският военен министър Урсула фон дер Лейен обеща помощта през ноември 2015 година, която трябва да помогне на Франция, за да може да насочи повече усилия срещу ДАЕШ („Ислямска държава”) в Сирия и Ирак – реакция на терористичните атаки на 13 ноември в Париж.

Германските войници ще се присъединят към операциите на MINUSMA и предимно ще помагат в обучаването на силите в Мали. До момента германските войници имат малка роля в малийската столица Бамако. Мисията на ООН в страната започна през 2013 година и оттогава са убити 72-ма международни войници.

В момента Германия има 100 войници в Ирак. Възнамерява да изпрати още 50. Германските войници действат в град Арбил, където подпомагат кюрдски бойци, които се борят срещу ДАЕШ.