Берлин отчита ръст на салафитите, крайнодесните и крайнолевите, информира "Политико".

Германският всекидневник "Тагешпигел" цитира доклад на берлинската служба за защита на конституцията, който все още не е публикуван.

От доклада става ясно, че германската столица е дом на растящ брой последователи на радикалния ислям и членове на крайнодесни и крайнолеви групи.

Броят на мюсюлманите в столицата, които са поклонници на салафизма, е нараснал от 840 на 950 през 2017 г. Това се потвърждава и на национално ниво. Данни на вътрешното министерство от миналата година показват, че 10 800 души са последователи на салафизма в сравнение с 9 700 през 2016 г. В доклада министерството описва салафизма като "основен източник за набиране на екстремисти за джихад", въпреки че "политическият салафизъм обикновено се разграничава от прибягването към насилие". Допълва се, че анализ на последните терористични атаки в Германия и Европа показва, че "джиахдистките действия често са предшествани от салафитска радикализация".

В Берлин също се отчита ръст на последователите на движение "Граждани на райха", което се бори за връщане на Германия в границите от преди Втората световна война и отхвърля легитимността на съвременната германска държава. Движението наброява 500 члена в столицата в сравнение с 400 година по-рано. Около 100 души са определени за крайнодесни екстремисти.

Броят на престъпленията от крайнодесни групи остава на ниво 700.

Крайнолявата група Rote Hilfe леко е увеличила поддръжниците си до 1 450 членове в Берлин в сравнение с 2016 г. 980 крайнолеви активисти се смята, че са склонни към насилие.