Министърът на външните работи на Германия Хайко Маас призова постоянните членки на Съвета за сигурност на ООН да отговорят на съвременната реалност и да реформират Съвета, информира ДПА.

Съветът, който беше основан преди повече от 70 г., "вече не е в крак с времето", каза Маас пред германската агенция.

Германия твърдо против нови ядрени ракети в Европа

Германия твърдо против нови ядрени ракети в Европа

"При никакви обстоятелства Европа не трябва да се превръща в сцена за дебат за превъоръжаване"

Вярвам, че балансът на силите в света трябва да бъде представян много по-добре от това, което е в момента, поясни той.

От 1 януари Германия ще влезе в Съвета за сигурност на ООН като непостоянен член за период от две години. Съветът за сигурност на ООН е съставен от пет постоянни членки - Китай, Франция, Русия, САЩ и Великобритания - и 10 ротационни членки, но Маас вярва, че Германия заслужава постоянно място.

"Въпреки че ще бъде трудно, няма да престанем да повдигаме въпроса. От много дълго време се говори за реформи, а няма никакъв напредък", поясни външният министър.

Според него постоянно място на Германия в Съвета за сигурност на ООН ще доближи страната до световните кризи и конфликти.

"Вярвам, че отговорността ни нараства. Очакванията към нас са вероятно по-високи от преди", допълни Хайко Маас.

Той подкрепя повече дипломация за разрешаване на кризите в Близкия изток и изрази предпазливост по отношение разширяването на военния ангажимент.

От началото на 90-те г. на миналия век се провежда дебат за реформиране на Съвета за сигурност на ООН. Турция, Япония, Бразилия и Индия също призовават за разширяване на формата.