Бежанец от Сенегал, който пристигнал в Европа с претъпкана мигрантска лодка, е спечелил 400 000 евро от коледната лотария в Испания, пише „Индипендънт".

Мъжът е представен само с първо име – Нгагне. Той е 35-годишен и е един от хилядите хора, участващи в известната испанска лотария El Gordo.

Когато градът, в който живее - Рокетас дел Мар, спечелил първата награда от лотарията, всеки, който си е купил билет в крайбрежния курорт, автоматично участвал в подялбата на крупния джакпот от 630 млн. евро.

След като научил за печалбата си, Нгагне благодарил на испанските брегови охранители, които променили живота му, когато спасили отчаяните бежанци, които били на лодката му. Те били предимно африканци.

„В тази лодка имаше 65 души. Искам да благодаря на испанците и на испанското правителство за това, че ме спасиха, когато бях в морето”, споделя бежанецът.

Той споделя още, че когато със съпругата му предприели опасното морско пътуване на дървена лодка през 2007 г. те не притежавали нищо. След като били спасени в морето, двамата били отведени до Тенерифе, а след това се установили в Рокетас дел Мар на южния испански бряг.

Последните осем години Нгагне работил като берач на зеленчуци в близкия град Алмерия. Той обаче загубил работата си дни преди да купи лотарийния си билет. Той и съпругата му имали само 5 евро, когато научили за наградата.