Еврото падна до ново 20-годишно дъно, заплашвайки да нанесе допълнителна щета на икономиката, която вече трябва да се бори със скока на инфлацията. И лошата новина е, че спадът на общата валута може да не спре до тук, пише "Дойче веле".

Еврото потъна под $0,99 в понеделник, след като Русия спря доставките на газ по основния й тръбопровод за Европа, засили страховете за задълбочаване на енергийната криза в региона.

През последните месеци стойността на общата валута все повече се свързва с цените на природния газ през като еврото пада, когато цените на източникът на енергия се повишават.

Европа се бори да се откаже от руските доставки и да натрупа резерви преди студените зимни месеци, но инвеститорите смятат, че ударът върху нейната икономика ще бъде огромен.

Сегашният спад беше бърз: точно преди Русия да започне войната си в Украйна, 1 евро струваше 1,15 долара.

Защо еврото пада?

Общото влошаване на перспективите пред еврозоната на фона на растящите цени на газа и опасенията, че Русия ще спре доставките на природен газ, дърпа споделената валута надолу. Прекомерната зависимост на големи икономики като Германия и Италия от руския газ остави инвеститорите обезпокоени, като икономистите прогнозираха много по-бърза и по-болезнена рецесия в еврозоната, отколкото в САЩ.

Към това се добавя разликата в нивата на лихвените проценти в САЩ и еврозоната. Федералният резерв на САЩ беше по-агресивен в повишаването на лихвените проценти в битката си срещу инфлацията. Докато централната банка на САЩ повиши основните лихвени проценти общо с 225 базисни пункта от март насам, Европейската централна банка (ЕЦБ) досега е изпълнила само 50 базисни пункта.

"Парите ще отидат на място с по-висока доходност", каза Карстен Бжески, главен икономист за Германия и Австрия в ING.

Щатският долар също се възползва от привлекателността си като сигурно убежище. На фона на целия мрак, обреченост и несигурност около световната икономика, инвеститорите се утешават от относителната безопасност, която предлага доларът, тъй като са по-малко изложени на някои от големите глобални рискове в момента.

Какво е паритет на долара?

Паритет основно означава, че $1 купува €1. Това не е нищо повече от психологически праг за участниците на пазара, които са добре известни със своята привързаност към кръглите цифри.

"Финансовите пазари винаги обичат да намират някакво символично значение", каза Бжески.

Нивото на паритет често е точка на съпротива, при която биковете и мечките на еврото се сблъскват, за да определят в каква посока ще тръгне валутата. Такъв беше случаят, когато еврото падна към паритета миналия месец. Валутата избегна затваряне под паритета, след като за кратко падна до това ниво.

Петролът поевтинява заради силния долар

Петролът поевтинява заради силния долар

Има опасения за забавяне на световната икономика

Как по-слабото евро се отразява на потребителите?

Плъзгащото се евро ще увеличи тежестта върху европейските домакинства и предприятия, които вече се разтърсват от рекордно високата инфлация. Една по-слаба валута би направила вноса, който е предимно в долари, по-скъп. Когато тези артикули са суровини или междинни стоки, по-високите им разходи могат допълнително да повишат местните цени.

В нормални времена слабата валута се разглежда като добра новина за износителите и икономиките с голям износ като Германия, тъй като тя увеличава износа, като го прави по-евтин в доларово изражение. Но това едва ли са нормални времена поради проблемите по глобалната верига на доставки, санкциите и войната в Украйна.

"В настоящата ситуация с геополитическо напрежение смятам, че ползите от слабата валута са по-малки от недостатъците", каза Бжески.

Но за пътуващите от САЩ към Европа, слабото евро е добре дошло. Например, на ниво паритет, теоретично, те ще могат да обменят своите $1000 за €1000 вместо по-малко от €900 през февруари. С други думи, техният долар би струвал много повече. За фирмите, внасящи европейски стоки, нещата биха били по-евтини в доларово изражение.

Колко дълбоко ще падне еврото?

Залозите, че еврото ще продължи падането си, се повишиха, тъй като енергийната криза в Европа се влошава.

Стратезите от Nomura International прогнозират, че еврото може да падне до 0,95 долара. Американската инвестиционна банка Morgan Stanley прогнозира, че валутата ще падне до $0,97 през това тримесечие.

Докато Европейският съюз иска да се откаже от руския петрол и газ, той се бори да намери алтернативи на фона на страховете от спиране на тока и енергийни норми. Това доведе до по-високи разходи за енергия.

"Нарастващата сметка за внос на енергия е отрицателна за еврото и нашите краткосрочни прогнози до септември продължават да показват, че EUR/USD остава около паритета", пише Джордж Саравелос, ръководител на отдела за валутни изследвания на Deutsche Bank, в бележка до клиентите.

"Докато краткосрочното въздействие на продължаващата енергийна криза остава отрицателно върху EUR/USD, някои от средносрочните европейски рискове след лятото вероятно са намалели", каза той, имайки предвид скока на вноса на втечнен природен газ и много по-големия -от очакваното намаляване на търсенето на газ, тъй като индустрията преминава към други горива.

Какво означава по-слабото евро за ЕЦБ?

Слабото евро и покачването на цените, което то подхранва, добавят към предизвикателствата пред Европейската централна банка, която бе критикувана, че е започнала своя цикъл на повишаване на лихвите много по-късно от своите колеги.

За да влоши нещата за централната банка, която има мандата да укроти инфлацията, еврото не само отслабна спрямо долара, но и спрямо други валути като швейцарския франк и японската йена.

"Това вече започва да се превръща в малко по-широкообхватна слабост на еврото и следователно става по-скоро проблем с инфлацията за ЕЦБ", каза Вирадж Пател, валутен стратег във Vanda Research.

Спадът на еврото бе един от факторите, които накараха централната банка да обяви повишение на лихвения процент с 50 базисни пункта през юли, двойно повече от размера, който бе сигнализиран през юни.

Стойността на еврото спрямо щатския долар удари 20-годишно дъно

Стойността на еврото спрямо щатския долар удари 20-годишно дъно

Тази сутрин общата единица на еврозоната падна до $1,0306