Цените на петрола се понижиха в понеделник, слагайки край на тридневен ръст, тъй като инвеститорите са загрижени, че агресивното повишаване на лихвените проценти в САЩ ще отслаби световната икономика и ще намали търсенето на гориво, докато укрепващият се долар също добави натиск върху цените, предава Ройтерс.

Фючърсите на суров петрол Brent за октомври се понижиха до 95,14 долара за барел към 9:40 българско време в понеделник.

Фючърсите на американския западнотексаски суров петрол (WTI) с доставка през септември, който трябва да изтече в понеделник, се понижиха до 89,07 долара за барел.

Brent и WTI се покачиха за трети пореден ден в петък, но паднаха с около 1,5% за седмицата заради по-силния долар и страховете от спад на търсенето.

"Нарастващите страхове от глобално икономическо забавяне стоят зад спада на петролните пазари", каза Тацуфуми Окоши, старши икономист в Nomura Securities.

"По-високият щатски долар също предизвика нови продажби", каза той.

Доларовият индекс се повиши до петседмичен връх в понеделник, след като президентът на Федералния резерв на Ричмънд Томас Баркин каза, че "желанието" сред централните банкери е към по-бързо, предварително увеличение на лихвените проценти.

По-силният долар прави петрола по-скъп за купувачите в други валути.

Цените паднаха и поради притесненията относно забавянето на търсенето на горива в Китай, най-големият вносител на петрол в света, поради кризата с електроенергията в югозападната част на страната, причинена от гореща вълна.

"Ограничаването на електроенергията в Китай в някои региони също е проблем, тъй като може да повлияе на икономическата активност", каза Хироюки Кикукава, генерален мениджър на изследванията в Nissan Securities.

Югозападната китайска провинция Съчуан ще удължи ограниченията за индустриалните потребители на електроенергия до 25 август, тъй като се опитва да се справи с намаляващото производство на водноелектрическа енергия и нарастващото търсене на електроенергия за домакинствата след дългата гореща вълна, съобщи финансовата новинарска служба Caixin.

В знак на цялостна загриженост за китайската икономика, Пекин намали своя референтен лихвен процент по заеми и понижи референтната ипотечна стойност с по-голям марж в понеделник, добавяйки към мерките за облекчаване от миналата седмица, за да съживи икономика, затруднена от имотната криза и откриването на нови случаи с COVID-19.

Междувременно лидерите на Съединените щати, Великобритания, Франция и Германия обсъдиха усилията за съживяване на ядрената сделка с Иран от 2015 г., съобщи Белият дом в неделя, но не бяха предоставени повече подробности.

След нахлуването на Русия в Украйна и въведените санкции срещу Руския петрол от САЩ и ЕС цената му дори надхвърли 120 долара за барел.

Западът действа предпазливо със санкциите срещу руския петрол

Западът действа предпазливо със санкциите срещу руския петрол

Има опасения от световна петролна криза