Президентът на Турция Реджеп Ердоган е отправил заплахи през ноември 2015 година да наводни Европа, специално Гърция и България, с мигранти, ако лидерите на Европейския съюз не му предложат по-добро споразумение за справяне с бежанската криза. Това съобщава гръцкият сайт euro2day.gr, цитиран от световни осведомителни агенции.

Специализираният в разпространението на финансови новини сайт е публикувал протоколи от среща между Ердоган, председателя на Европейския съвет Доналд Туск и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

От публикацията става ясно, че е имало сериозно напрежение и недоверие по време на проведените разговори.

От Европейския съвет и Европейската комисия отказват да потвърдят или да отхвърлят автентичността на документа. От прессекретарята на президента на Турция пък не са коментирали информацията.

Не се посочва кога и къде е проведена срещата, но изглежда, че е била на 16 ноември в Анталия, Турция, където тримата проведоха среща след Г-20 – близо две седмици преди срещата на върха на ЕС-Турция на 29 ноември 2015 година.

Можем да отворим вратите към Гърция и България по всяко време и можем да качим бежанците на автобуси...Как ще се справите с бежанците, ако нямаме споразумение?Ще убиете бежанците ли?”, казал Ердоган.

Според изтеклата информация турският външен министър Мевлют Чавушоглу, който е присъствал на срещата, е показал на Юнкер вътрешен документ, който принадлежи на ЕС и в който е било отбелязано да се отпуснат по 3 милиарда евро на година.

Президентът на Турция е поискал 6 милиарда евро от ЕС за период от две години. Когато Юнкер предложил ясно половината от посочената сума, турският държавен глава изтъкнал, че Турция не се нуждае от парите на ЕС така или иначе.

В последствие ЕС и Турция постигнаха споразумение за 3 милиарда евро, които трябва да помогнат за подобряване на условията на живот на бежанците в турската държава. Сделката също включва възобновяване на преговорите между Брюксел и Анкара за членството на съседката ни в ЕС и ускоряване безвизовото пътуване на турци до страни членки на ЕС в замяна Анкара да спре потока от бежанци към Гърция.

В разгорещения дебат Ердоган често е прекъсвал Юнкер и Туск, той обвинил ЕС, че заблуждава Турция и лично Юнкер, че се е държал неуважително към него.

Турският лидер също призовал Юнкер, бивш премиер на Люксембург, да покаже повече уважение към 80-милионна Турция.

Люксембург е просто като малък град в Турция”, заявил президентът на турската страна.

Ердоган е казал още, че споразумението цели запазване на Шенгенския проект. Юнкер е отговорил, че ако Шенген се разпадне, Турция няма да има споразумение за визова либерализация с ЕС и ще трябва да сключва с всяка държава визово споразумение на двустранна основа.

Тримата са коментирали и последния евродоклад на ЕК за прогреса в реформирането на Турция.

Турският лидер изтъкнал пред евролидерите, че отлагането на доклада на ЕК за прогреса на страната по пътя й към еврочленство не е помогнал на управляващата Партия на справедливостта и развитието да спечели с голямо мнозинство парламентарните избори на 1 ноември.

Докладът беше обида. Кой го подготви? Как сте могли изобщо да напишете подобно нещо? Болшинството от турците не искат Турция да стане член на ЕС, защото вие изготвяте такива доклади. Това не е истинската Турция. Вие (лидерите на ЕС) няма да дойдете при мен, за да научите истината. Отново не бяха отворени преговорни глави, въпреки нашия прогрес, заявил Ердоган.

Докладът на ЕС за Турция, който трябваше да бъде публикуван на 14 октомври 2015 година, беше отложен за след изборите на 1 ноември. Той критикува управляващата партия, че е отстъпила от върховенството на закона, медийната свобода и независимостта на съдебната система. Юнкер обаче е пояснил, че докладът е отложен по молба на Ердоган.

Изтеклата информация накара евродепутат от гръцката центристка партия „То потами” да поиска потвърждение от ЕК дали са се водили такива разговори.

Ако разговорите между официалните представители на ЕС и турският президент са истина, изглежда, че има аспекти в споразумението между Анкара и ЕС, които са потулени целенасочено, изтъкна Милтос Киркос във въпрос до Комисията.

Искаме незабавен отговор дали тези разкрития са истина и откъде идва легитимността на Комисията да преговаря, използвайки предприсъединителния процес с Турция като коз, добави той.