По-малко от два часа бяха нужни на чисто нов безпилотен автобус да катастрофира в Лас Вегас. Катастрофата между автобуса от градския транспорт и камион се дължи на човешка грешка.

Безпилотният автобус направи дебюта си в центъра на Лас Вегас в сряда. На събитието присъстваха известни личности и медии. Автобусът, част от обществения транспорт, катастрофирал с камион близо два часа след потеглянето си. Няма информация за пострадали.

Джени Уонг била в безпилотния автобус по време на катастрофата. Пред локална медия Уонг обясни, че автобусът просто спрял и пътниците разбрали, че камионът ще ги блъсне.

Офицерът от полицията в Лас Вегас - Ейдън Окампо-Гомес обясни, че инцидентът е по вина на шофьора на камиона. "Автобусът направи, каквото се очакваше да направи, сензорите му са регистрирали камиона и автобусът е спрял, за да избегне инцидента", се заявява в официално писмо от градската управа Лас Вегас.

"За нещастие камионът не е спрял и е ударил предната част на автобуса", продължава съобщението. От градската управа са категорични, че ако камионът е имал същата сензорна екипировка като безпилотния автобус, инцидентът щял да бъде избегнат.

Овалният автобус побира до 8 души и има стюард и компютърен монитор, но няма волан или педали. Автобусът използва GPS, сензори и друга технология, за да намери пътя, които трябва да следва. Превозното средство не се движи с повече от 15 мили в час.