Една четвърт от двойките във Франция изпитват безплодие въпреки редовен секс, според френския национален изследователски институт INSERM, съобщава "Франс 24".

Причините включват излагане на замърсители, ендокринни разрушители, опити за дете по-късно в живота, тютюнопушене и затлъстяване. Но в повече от 15 процента от случаите причината за безплодието остава непотвърдена.

Министърът на здравеопазването на Франция реши да предприеме действия, като състави работна група, за да разбере по-добре проблема и да предложи промени до края на годината

Според статистиката на Световната здравна организация (СЗО) около 48 милиона двойки и 186 милиона индивида живеят с безплодие по целия свят. За да намалят това глобално бреме, хората избират процедури за асистирана репродуктивна технология.

Последователно се очаква нарастващият брой клиники за плодовитост и увеличаването на правителствените инициативи за разпространение на осведомеността да разширят значително АРТ през прогнозния период.

Наличието, достъпът и качеството на интервенциите за справяне с безплодието остават предизвикателство в повечето страни.

Диагностицирането и лечението на безплодието често не е приоритет в националните политики за населението и развитието и стратегиите за репродуктивно здраве и рядко се покриват от финансиране на общественото здравеопазване. Нещо повече, липсата на обучен персонал и необходимото оборудване и инфраструктура, както и високите в момента разходи за лекарства за лечение са големи бариери дори за страните, които активно се справят с нуждите на хората с безплодие.

Въпреки че технологиите за асистирана репродукция (АРТ) са достъпни от повече от три десетилетия, с повече от 5 милиона деца, родени по целия свят от ART интервенции, като ин витро оплождане (IVF), тези технологии все още до голяма степен са недостъпни в много части на света, особено в страните с ниски и средни доходи (LMIC).

Правителствените политики биха могли да смекчат многото неравенства в достъпа до безопасни и ефективни грижи за плодовитостта. За да се справят ефективно с безплодието, здравните политики трябва да признаят, че безплодието е заболяване, което често може да бъде предотвратено, като по този начин се смекчава необходимостта от скъпоструващи и лошо достъпни лечения.

Включване на информираността за плодовитостта в националните всеобхватни програми за сексуално образование, насърчаване на здравословен начин на живот за намаляване на поведенческите рискове, включително превенция, диагностика и ранно лечение на ППИ, предотвратяване на усложнения от опасен аборт, следродилен сепсис и коремна/тазова хирургия и справяне с токсините в околната среда, свързани с безплодието, са политически и програмни интервенции, които всички правителства могат да прилагат.

Освен това, позволяващите закони и политики, които регулират възпроизвеждането с трети страни и ART са от съществено значение за гарантиране на универсален достъп без дискриминация и за защита и насърчаване на човешките права на всички участващи страни. След като политиките за раждаемост са въведени, от съществено значение е да се гарантира, че тяхното прилагане се наблюдава и качеството на услугите непрекъснато се подобрява.

Ражданията в Италия - най-малко от 160 години насам

Ражданията в Италия - най-малко от 160 години насам

Населението на страната намалява драстично

Тежестта на безплодието както при мъжете, така и при жените се увеличава в Индия, пише "Таймс оф Индия". Всъщност това вече не е градски феномен. "Безплодието се увеличава с тревожни темпове при младите двойки сега", коментира д-р Падма Шривастава, консултант акушер и гинеколог.

Д-р Рича Джагтап, клиничен директор и консултант по репродуктивна медицина, Мумбай, цитира някои настоящи тенденции: "Двойките отлагат бременността в полза на своето образование, избор на кариера, дори социални ангажименти. Ние знаем, че плодовитостта на жената е свързана с възрастта и е ограничена. Дори когато става дума за мъже, качеството на спермата намалява с възрастта. Най-добри шансове за зачеване са във възрастовите групи под 35 години."

Освен това, с напредването на възрастта, шансовете за диабет, хипертония, затлъстяване и свързани заболявания се увеличават и водят до безплодие. Други фактори като ендометриоза, запушени фалопиеви тръби, сексуална дисфункция, хормонални нарушения, замърсяване, нередовна менструация, инфекция на таза и синдром на поликистозните яйчници (PCOS) също могат да доведат до безплодие при жените.

Екстремният стрес при мъжете и жените може да окаже влияние върху тяхната плодовитост. Той влияе на овулацията при жените и влияе върху производството на сперма и нивата на тестостерон при мъжете. Нездравословни навици като тютюнопушене, употреба на наркотици и злоупотреба с алкохол за преодоляване на стреса влияят върху плодовитостта както на мъжете, така и на жените.

Вредните токсини могат да увредят репродуктивните органи, да повлияят на производството на броя и качеството на сперматозоидите при мъжете и да попречат на качеството на яйцеклетката при жените. Тежката консумация на алкохол води до хормонален дисбаланс при жените и влошава качеството на спермата при мъжете.

Заседналият начин на живот, включващ постоянно седене, липса на физическа активност и редовна консумация на вредна храна (джънк фууд), преработени и консервирани храни, води до затлъстяване при мъжете и жените, като в крайна сметка повишава шансовете за безплодие.

Редовните упражнения могат да помогнат както на мъжете, така и на жените да останат във форма и да поддържат различни здравословни състояния като затлъстяване, хипертония. Така че, опитайте се да спортувате поне половин час на ден. Прекомерните упражнения с висока интензивност могат да имат обратен ефект върху плодовитостта. Прекомерните упражнения могат да повлияят негативно на репродуктивната система. Така че, не прекалявайте, докато тренирате. 

Трябва да следите теглото си, за да забременеете без проблеми. Наднорменото и дори поднорменото тегло може да повлияе на плодовитостта.

Яжте с добре балансирана диета: Ще трябва да обърнете внимание на това, което ядете. Храни като плодове, зеленчуци, ядки и зърнени храни са заредени с антиоксиданти като витамини С и Е, фолиева киселина, бета-каротин и лутеин са склонни да се борят със свободните радикали в тялото, които са отговорни за увреждането както на сперматозоидите, така и на яйцеклетките. Приемането на цитрусови храни, семена, ядки, боб и леща може да повиши плодовитостта. Опитайте се да избягвате преработени, нездравословни и консервирани храни. Кажете не, за да прецизирате въглехидратите, наситените и транс-мазнини хранителни продукти. Сбогувайте се с газирани напитки и сладкиши, които могат да ви накарат да натрупате тегло и да предизвикате безплодие. Приемайте вашите витамини и добавки според препоръките на лекаря. Говорете с лекар преди да приемете фолиева киселина. Избягвайте пушенето, употребата на наркотици и алкохол, които могат да увредят репродуктивната система.

Контролирайте медицинските си състояния: Жени, ако имате диабет, проблем с щитовидната жлеза, PCOS, ендометриоза или други проблеми, потърсете незабавно медицинска помощ. Мъжете също трябва от време на време да оценяват сексуалното си здраве.

За тези жени, които все още не са намерили партньорите си, аспектите на запазването на плодовитостта са много уместни и трябва да бъдат разгледани, преди да прекрачат прага на средата на трийсетте си години.

Добре е да се запомни, че времето и плодовитостта не се интересуват от другите ви житейски цели и не чакат никого.

Раждаемостта в Китай - най-ниска от 43 г. насам

Раждаемостта в Китай - най-ниска от 43 г. насам

Властите са под натиск да предотвратят демографска криза