Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу определи безработицата в евросъюза като „все още твърде висока" в първата си реч за състоянието на ЕС. Председателят на европейската комисия заяви пред евродепутатите, че възстановяването от кризата набира скорост, макар и не с еднаква сила във всички страни-членки. Барозу използва формат, познат от изказванията на американските президенти, за да очертае приоритетите на 27-те членки на евросъюза пред европейските депутати в Страсбург.

Той подчерта, че вътрешният пазар на евросъюза е едно от най-ценните му активи, но той все още не се използва достатъчно.

По думите на Барозу, в сфери като международните проекти и свързването на енергийните системи, „всяко евро, похарчено на общоевропейско равнище носи повече от еврото, похарчено на национално".

"Не трябва да си правим никакви илюзии - работата ни далеч не е свършена. Няма място за самодоволство, особено по отношение на безработицата, която остава изключително сериозен проблем. Без структурни реформи няма да постигнем устойчив икономически растеж. Време е да модернизираме нашата социална пазарна икономика и да направим правилните инвестиции в бъдещето си", заяви Жозе Барозу.

Лидерът на социалистите Мартин Шулц разкритикува речта, като обвини председателя на еврокомисията, че се опитва да се хареса на всички, а същевременно не дава конкретно решение на проблема с безработицата и произтичащата от нея бедност. Шулц обвини Барозу, че е влязъл в съглашение с Френско-германския директорат, който командва Европейския Съвет.

Социалистите и либералите поискаха и ясна позиция по въпроса с депортирането на роми от френските власти. Очаква се по-късно днес Европейската Комисия да обяви позицията си дали Франция нарушава Европейското право.

Според БиБиСи, важната реч цели да напомни ролята на ЕС за възстановяването на икономическия растеж в световен мащаб. Преди изказването на Барозу имаше предложение да бъдат наложени глоби на евродепутатите, които не са успели да присъстват на изказването. Председателят на европарламента Йежи Бузек отхвърли предложението с мотива, че е необходимо повече време, за да се намери начин народните избраници да посещават по-често заседанията.