Съоснователят на "Майкрософт" Бил Гейтс заяви, че има вероятност хората да се нуждаят от няколко дози потенциална ваксина против коронавируса, за да се имунизират. Ако се наложи, може да са необходими повече от 7 милиарда ваксини по света.

Хакнаха профилите на Илон Мъск, Бил Гейтс и Джеф Безос в "Туитър"

Хакнаха профилите на Илон Мъск, Бил Гейтс и Джеф Безос в "Туитър"

Хакерите предложили да им се прехвърлят биткойни на посочена от тях сметка

"Нито една от ваксините на този етап изглежда, че няма да работи с една доза", каза той пред CBS. "Това беше очакването от самото начало", добави Бил Гейтс.

Милиардерът филантроп, който дари 300 милиона долара за глобалните усилия в борбата срещу коронавируса през Фондация "Бил и Мелинда Гейтс" смята, че за създаването, разпространяването и поставянето на ваксина ще са необходими глобални усилия.

Бил Гейтс: Тази пандемия е като световна война, но сме на една и съща страна

Бил Гейтс: Тази пандемия е като световна война, но сме на една и съща страна

Единственото нещо, което ме държи буден през нощта, е мисълта за пандемия

По думите му трябва да се блокира разпространението на вируса, а след това 70-80% от световното население трябва да се ваксинира, което според него са "невероятно големи числа".

Гейтс, който предупреждава за заплахата от пандемия от 2015 г. призна, че "има голяма несигурност" около ефикасността на всяка ваксина, но подчерта, че това е решение, което ще се подобри с времето.

Ваксината на Moderna, която изисква две дози през месец, ще бъде изпитана на важни клинични тестове около 27 юли. В изследването ще участват 30 000 души, за да се докаже дали е достатъчно силна, за да предпази от коронавирус.

Запитан дали евентуалната ваксина ще бъде безопасна, Гейтс коментира, че Администрацията по храните и лекарствата на САЩ ще трябва да предотврати достигане на неефикасна ваксина на пазара.

САЩ са първи по заразени и починали от коронавирус в света. Жертвите са над 142 000. Президентът Доналд Тръмп обаче заяви тази седмица, че САЩ имат най-ниската смъртност в света.

Гейтс отбеляза, че изявлението на държавния глава не е фактически вярно.

Изобщо, дори не е близо. По всички показатели САЩ са една от тези държави, които са най-зле. Ние отворихме, когато случаите се покачваха, изтъкна той.

Бил Гейтс посочи като причини за покачването на случаите малкият процент американци, които носят маска, хаосът около Центровете за контрол и превенция и като цяло липса на лидерство.

"Допуснати са сериозни грешки", смята той.