Основателят на "Майкрософт" Бил Гейтс е на път да се превърне в първия трилионер в света през следващите 25 години. Това става ясно от ново проучване на Oxfam, цитирано от вестник "Индипендънт".

Миналата седмица организацията публикува проучване, според което 1% от населението на света има по-голямо богатство от останалите 99% и че 8 души притежават толкова пари, колкото 3,6 милиарда души.

8 души притежават половината богатство на света

8 души притежават половината богатство на света

Богатството на най-бедните 3,6 милиарда души в света

Oxfam използва тази статистика, за да предупреди, че икономическият ръст непропорционално е в полза на тези, които вече имат голямо богатство, докато бедните стават още по-бедни.

В проучването се прогнозира бъдещето състояние на Гейтс, като се използва осредненият растеж на инвестициите му, които растат с 11% от 2009 година. При този ръст Гейтс, който в момента е най-богатият човек в света със състояние от 85 милиарда долара, може лесно да се превърне в трилионер на 86-годишна възраст.

Изследването показва още, че богатството на Гейтс се е увеличило от 50 милиарда долара до 75 милиарда долара, откакто напусна "Майкрософт" през 2006 година.