Гонен Сегев, бивш израелски министър и депутат, е обвинен в шпионаж в полза на Иран и подпомагане на врага. Това съобщават израелските медии "Аарец" и "Таймс оф Израел", позовавайки се на службата за вътрешна сигурност Шин Бет.

Сегев, лекар, който е служил като министър на енергетиката и инфраструктурата от 1992 до 1995 г., беше осъден на пет години затвор през 2005 г. за трафик на повече от 30 000 таблетки екстази от Холандия в Израел и фалшифициране на дипломатически паспорт. Той е освободен през 2007 г.

Той живееше в чужбина след излежаване на присъдата си.

Според Шин Бет Сегев е поддържал контакт с иранското разузнаване от 2012 г., като е провел срещи с ирански шпиони в Нигерия и Иран.

От службата поясняват, че обвиняемият е предоставил информация за израелския енергиен сектор, за тайни локации в еврейската държава и др.

В средата на май Сегев е пътувал до Нигерия от Екваториална Гвинея, където е арестуван от местната полиция и върнат в Израел.

Миналия петък в съд в Йерусалим му бяха повдигнати обвинения в шпионаж и други престъпления, но днес съдът разреши частично публикуване на информацията.