Бивш кмет в Полша основа новата партия "Пролет" ("Вьосна"), съобщава "Дойче веле".

Партията има за цел да предложи прогресивна алтернатива на управляващата партия "Право и справедливост" и на либералната "Гражданска платформа". Основателят е Роберт Бедрон, който е първият открит хомосексуалист, заемал кметски пост (2014-2018).

Партията е основана няколко месеца преди европейските и полските избори в средата на годината.

Снимка 404348

Източник: ЕПА

Бедрон коментира, че иска да се противопостави на разединяващата политика в страната и да спечели места за сметка на управляващата партия на европейските избори през май.

"Няма място за омраза, достигнахме границата", каза той пред хиляди поддръжници в столицата Варшава. "Нуждаем се от пролет, която ще съживи този мрачен пейзаж", добави той.

По думите му "Пролет" е основана на три стълба: индивидуалността, общността и държава, на която може да се вярва. Партията подкрепя либерализиране на законите за аборт, прекратяване на обезлесяването и спиране използването на въглища от 2035 г.

42-годишният Бедрон започна политическата си кариера като активист в защита на ЛГБТ общността през 90-те г. на XX век. Той е избран за депутат през 2011 г., а от 2014 г. до 2018 г. е кмет на северния град Слупск.

Снимка 404347

Източник: ЕПА