Бившият премиер на Хърватия Иво Санадер е осъден на 8 г. затвор за пренасочване на средства към неговата консервативна партия Хърватски демократичен съюз (HDZ) от публични компании чрез маркетингова агенция, информира "Ройтерс".

Санадер отива в затвора за корупция

Санадер отива в затвора за корупция

Експремиерът на Хърватия бе осъден на 6 години

Санадер отхвърля обвиненията в корупция. Очаква се да обжалва присъдата на по-горна инстанция.

Бившият министър-председател бе осъден на 9 г. затвор през 2013 г., но присъдата беше анулирана от Върховния съд заради процедурни грешки.

67-годишният бе премиер на страната от 2003 до 2009 г.

На новия съдебен процес съдията реши, че Санадер е организирал група за престъпна дейност и покриване на незаконни финансови сделки.

 Хърватия поиска от Австрия екстрадацията на Иво Санадер

Хърватия поиска от Австрия екстрадацията на Иво Санадер

Косор заяви във Виена след среща

Хърватски демократичен съюз, който в момента управлява страната, е глобен с 3,5 милиона куна (547 071 щатски долара) от съда, а също трябва да върне 14 милиона куна незаконно взети пари.

Санадер излежава други присъди, след като бе осъден за вземане на подкуп през 2008 г. Той е уредил сграда на партиен колега да бъде продадена на министерство на цена, която е по-висока от пазарната стойност.

Иво Санадер не възразява срещу екстрадирането си

Иво Санадер не възразява срещу екстрадирането си

Бившият хърватски премиер е заподозрян в злоупотреба с власт

Той също е признат за виновен за получаване на подкуп от унгарската петролна компания MOL през 2008 г. в замяна да стане доминиращ акционер в хърватската енергийна фирма INA и за вземане на рушвет от австрийската банка Hypo Alpe Adria по време на войната от 1991 до 1995 година.

Санадер отрича обвиненията по двата случая и обжалва присъдите.