Наказателен съд в Македония осъди бившия консервативен премиер Никола Груевски на две години затвор за незаконно оказване на влияние върху официални представители на вътрешното министерство във връзка със закупуване на луксозен брониран автомобил, информира АП.

Съдът постанови, че Груевски, който в продължение на 10 г. управляваше страната от 2006 г. до 2016 г., е оказал влияние върху длъжностни лица през 2012 г. при закупуването на луксозен "Мерцедес" за 600 000 евро.

47-годишният политик не беше в съда при прочитането на присъдата. Той ще остане на свобода, тъй като решението ще бъде обжалвано.

Той е осъден на базата на доказателства от аудиоматериали, които са събрани по време на разразилия се през 2015 г. скандал с масово подслушване, довел до падането на правителството.

Съдията реши да приеме аудиоматериалите като доказателства, тъй като са в публичен интерес.

По същия случай "Танк" съдът осъди Гьоко Поповски, бивш асистент на министъра на вътрешните работи, на шест години и половина затвор за злоупотреба с власт. Поповски е оказал влияние при процедурата по закупуване на автомобила за Груевски.

Вчера Поповски беше осъден на 9 г. затвор за злоупотреба с власт и причиняване на щети върху бюджета в размер на 450 000 евро, когато е поръчал 300 нови коли за полицията по време на незаконна обществена поръчка. Той е в ареста до влизането на присъдата в сила.