Богатството увеличава продължителността на живот с още 9 г.: живот без увреждания и болка, показва трансатлантическо изследване, цитирано от "Гардиън".

10-годишното изследване, проведено във Великобритания и САЩ, включва всички социални и икономически фактори за причините защо хората имат крехко здраве с годините.

"Установихме, че социално-икономическото неравенство по отношение на продължителността на живота без увреждане е сходно при всички възрасти в Англия и САЩ, но най-голямото социално-икономическо предимство в двете страни и във всички възрастови групи е благосъстоянието", коментира доктор Паола Заниното, професор по епидемиология и здравна грижа към Лондонския университетски колеж, който ръководи изследването.

Резултатите от проучването са публикувани във вторник в журнал "Геронтология". В изследването са участвали 10 754 британци на възраст 50 г. и по-възрастни, а също така 14 803 американци на над 50-годишна възраст. Изследвано е колко дълго хората се очаква да живеят без увреждания и до каква степен социално-икономическите фактори играят някаква роля.

Докато продължителността на живот е полезен показател за здраве, качеството на живота, докато остаряваме, е важно за установяване на здравето.

В двете държави хората в изследването са били разделени на групи на основа на благосъстоянието им. Направени са сравнения между по-богатите и групите с по-малко пари.

Изследването показва, че най-богатите в Англия и САЩ живеят допълнителни 31 г. в добро здраве в сравнение с 22-23 г. при тези, които са в групите с най-малко пари.

Жените от най-заможните групи от САЩ и Англия живеят допълнителни 33 "здрави" години в сравнение с 24,6 и 24 г. при тези, които са в групите с най-малко пари съответно в Англия и САЩ.

Британската статистика показва, че от 2009 г. мъжете в Англия и Уелс на 65 г. са добавили 31,5 седмици живот и 33,5 седмици здравословен живот. При жените съответно е 17,4 седмици живот и 23,3 седмици здравословен живот.

Но данните също разкриват, че родените днес деца вероятно по-голяма част от живота си ще бъдат с лошо здраве в сравнение с бабите и дядовците им.