Държавният секретар на САЩ Антони Блинкън коментира в четвъртък, че Съединените щати не подкрепят независимостта на Тайван, напротив, неговото правителство очаква "разногласията между пролива да бъдат разрешени с мирни средства", съобщават "Вашингтон пост" и "Дейли мейл".

Представяйки политиката на администрацията на Байдън спрямо Китай, Блинкън заяви, че САЩ продължават да имат траен интерес от "мир и стабилност през Тайванския проток" и ще продължат да изпълняват ангажиментите, посочени в Закона за отношенията с Тайван, за да подпомагат Тайван и да поддържат достатъчно отбранителна способност. Блинкън подчерта, че позицията на страната му е в съответствие с политиката за "Един Китай.

Забележките са, след като президентът на САЩ Джо Байдън посети региона и каза, че Вашингтон ще се намеси "военно" в спора за Тайван, ако е необходимо.

Блинкън предупреди, че заплахата от Китай ще "тества дипломацията на САЩ като нищо, което някога сме виждали преди" - но настоя, че САЩ не иска нова Студена война.

Той каза също в речта си в университета Джордж Вашингтон, че сътрудничеството на Китай с Владимир Путин след инвазията му в Украйна "бие тревога", Пекин под ръководството на Си Дзинпин е "по-репресивен у дома и по-агресивен в чужбина" и обвини комунистическата партия, че се опитва да подкопава глобалния ред.

Блинкън изложи политиката на администрацията на Байдън спрямо Китай. Държавният секретар каза, че подходът на САЩ към Тайван не се е променил от десетилетия и не подкрепя независимостта.

Въпреки това той каза, че се противопоставя на всякакви шансове на "едностранното статукво" и каза, че Китай е ангажиран с "все по-провокативна" реторика и дейност, свързани с Тайван.

"За Тайван: Нашият подход е последователен през десетилетия и администрации. Както каза президентът, нашата политика не се е променила. Съединените щати остават отдадени на нашата политика за Един Китай... ние не подкрепяме независимостта на Тайван."

"Китай е единствената страна, която има намерение да прекрои международния ред - и все повече икономическата, дипломатическата, военната и технологичната мощ, която да го направи", каза Блинкън в реч в университета Джордж Вашингтон, очертаваща политиката на САЩ и Китай.

"Визията на Пекин би ни отдалечила от универсалните ценности, които поддържаха толкова голяма част от световния напредък през последните 75 години", добави Блинкън. "Но ние ще защитаваме и укрепваме международното право, споразуменията, принципите и институциите, които поддържат мира и сигурността, защитават правата на индивидите и... нациите и ще направят възможно съвместното съществуване на всички държави."

"Трябва да защитаваме и реформираме основан на правила международен ред. Основите на международния ред са под сериозно и продължително предизвикателство. При президента Си Китай стана по-репресивен у дома и по-агресивен в чужбина."

Секретарят подчерта, че САЩ са фокусирани върху международния ред, а не разпалването на нова Студена война. "Ние не търсим конфликт или нова Студена война. Напротив, ние сме решени да избягваме и двете. Не можем да разчитаме на Пекин да промени траекторията си. Китай също е неразделна част от световната икономика. Казано по-просто, Съединените щати и Китай трябва да се справят един с друг в обозримо бъдеще".

"САЩ подкрепят страните и хората по света срещу геноцида и престъпленията срещу човечеството, които се случват в района на Синдзян, където повече от милион души са настанени в лагери за задържане поради тяхната етническа и религиозна идентичност".

Той също така каза, че Китай "се възползва от отвореността на нашите икономики, за да шпионира, за да хакне, за да открадне технологии и знае как да усъвършенства своите военни иновации и да укрепи своето състояние на наблюдение".

Напрежението между Пекин и Тайван нарасна, а миналата седмица, когато Байдън пътува до Азия, за да подкрепи индо-тихоокеанските съюзи, Китай проведе военни учения в оспорваното Южнокитайско море като демонстрация на сила. Китай също прелетя през района в сряда с ядрени бомбардировачи H-6 с голям обсег, съобщиха китайски медии.

В допълнение към срещата със световните лидери, Байдън се срещна с ръководители в съоръжение за микрочипове. И Китай, и Тайван имат господство над пазара на микрочипове. Ако Китай нахлуе в Тайван, това може да прекъсне доставките на САЩ за чипове, които се използват в електрически превозни средства, телевизори и друга ежедневна електроника.

Тайван е изложен на нарастващ риск от китайска инвазия, тъй като се смята, че Китайската комунистическа партия (ККП) се учи от инвазията на Русия в Украйна.

"Защитата на Пекин за войната на президента Путин за заличаване на суверенитета на Украйна и осигуряване на сфера на влияние в Европа трябва да е много тревожно за всички нас, които наричаме Индо-Тихоокеанския регион дом. Това е преломен момент за света."

Миналата седмица в Япония Байдън потвърди, че би бил готов да се включи военно, ако Китай нахлуе в Тайван - правейки паралели между тази заплаха и инвазията на Русия в Украйна по време на пресконференция в понеделник в Токио. "Да", каза Байдън. "Това е ангажимент, който поехме", отговори Байдън на въпрос.

Байдън повтори, че Съединените щати са съгласни с така наречената политика за "Един Китай". "Но идеята, че може да бъде със сила, просто взета със сила, просто не е подходяща", каза Байдън. "Това ще размести целия регион и ще бъде друго действие, подобно на случилото се в Украйна. Моето очакване е, че това няма да се случи, няма да бъде опитано".

Той осъди военните учения, които Китай провежда. "Те вече флиртуват с опасност в момента, като летят толкова близо и всички маневри, които се предприемат", каза президентът.

Служител на Белия дом помоли да изясни коментара. "Както каза президентът, нашата политика не се е променила. Той повтори нашата политика за един Китай и нашия ангажимент за мир и стабилност през Тайванския проток. Той също така потвърди нашия ангажимент съгласно Закона за отношенията с Тайван да предоставим на Тайван военни средства за защита".

Байдън бе попитан в самия край на пресконференция, проведена в двореца Акасака в Токио: "Не искахте да се намесвате военно в конфликта в Украйна по очевидни причини. Готови ли сте да се включите военно, за да защитите Тайван, ако се стигне дотам? - на което президентът отговори утвърдително.

Китай критикува коментарите на Байдън, като говорителят на външното министерство Уан Уенбин изрази "силно недоволство и решителна опозиция". "Китай няма място за компромис или отстъпки по въпроси, свързани с основните интереси на Китай, като суверенитет и териториална цялост", каза той.

Китай с предупреждение към САЩ - проведе нови военни учения край Тайван

Китай с предупреждение към САЩ - проведе нови военни учения край Тайван

Ученията са включвали патрулиране и комплексни маневри в режим на реален бой