Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън ще обсъди с индийските власти основно борбата срещу пандемията Covid-19, спазването на човешките права, Китай и Афганистан. Това ще се случи по време на посещението му в Индия, насрочено за следващата седмица. Това съобщиха служители на Държавния департамент, цитирани от "Блумбърг".

По време на пътуването си, Блинкън ще се срещне с индийския премиер Нарендра Моди и външния министър. Срещите ще бъдат фокусирани и върху ролята на Индия в Афганистан, докато американските войски продължават да се изтеглят от страната, както и сътрудничеството в областта на отбраната, киберсигурността, климата и борбата с тероризма.

Блинкън се срещна с уйгури, за "да чуе от първа ръка за продължаващите жестокости в" Китай

Блинкън се срещна с уйгури, за "да чуе от първа ръка за продължаващите жестокости в" Китай

Иска съвет как най-добре да притисне Китай, да спре репресиите и да накаже виновните

Връзките между САЩ и Индия се затоплиха през последните години, тъй като двете нации споделят сближаващи се интереси, включително срещу китайския натиск.

От Държавния департамент са отклонили неудобни въпроси за репресии в Индия срещу опозиционни журналисти, като настояват, че страните имат по-скоро близки позиции за човешките права. Все пак са признали, че подобни сигнали винаги са притеснителни, но отказват намеса във вътрешните дела на страната. 

Блинкън също така ще пътува до Кувейт, където двете страни ще обсъдят регионални въпроси, Иран и продължаващия конфликт в Йемен, според Даниел Бенаим, заместник-помощник-държавен секретар по въпросите на Арабския полуостров.

Блинкън засилва натиска над Китай заради пандемията

Блинкън засилва натиска над Китай заради пандемията

Пекин трябва повече да сътрудничи по въпроса за COVID-19

Пътуванията на държавния секретар идват на фона на многобройни посещения в индо-тихоокеанския регион от служители на администрацията на американския президент Джо Байдън. Заместник-държавният секретар Уенди Шърман се срещна с колеги в Южна Корея и ще пътува до Китай и Русия през следващите дни. Министърът на отбраната Лойд Остин се подготвя да посети Сингапур, Виетнам и Филипините следващата седмица.