Властите в Китай трябва да бъдат по-прозрачни при изясняване на обстоятелствата за разпространението на новия коронавирус по света. Това мнение изрази държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън в интервю в неделя за новинарския портал Axios.

Той беше попитан какви ще бъдат последиците, ако се окаже, че Пекин "крие теча" на новия коронавирус от Института по вирусология в Ухан. "Трябва да разберем какво се е случило.

Тръмп убеден: Китай трябва да плати за пандемията

Тръмп убеден: Китай трябва да плати за пандемията

За пореден път нападна страната

Според мен най-важното и най-важното е защо трябва да го разберем - това е единственият начин да предотвратим следващата пандемия или поне да сме по-ефективни при нейното овладяване. Но китайското правителство не го е направило в ранните дни и все още не го прави.

Не ни осигури прозрачност. Ние, международната общност, се нуждаем от достъп за инспектори и експерти, обмен на информация в реално време, всичко това трябва да се случи", отговори шефът на американската дипломация.

Белият дом защити Фаучи, че не вярва COVID да е пуснат от китайска лаборатория

Белият дом защити Фаучи, че не вярва COVID да е пуснат от китайска лаборатория

Няма твърди, но има нарастващи доказателства, че може и да е от лаборатория и Байдън нареди разследване

"Това до голяма степен е в интерес на Китай, тъй като той също е бил засегнат от тази пандемия. Вероятно също е заинтересуван, особено ако твърди, че е отговорен международен играч, да направи всичко възможно, за да предостави цялата информация, с която разполага, за да можем да се надяваме да можем да го предотвратим, ако това се повтори", добави държавният секретар.