Белият дом защити съветника на президента за коронавирусната пандемия, д-р Антъни Фаучи, на фона на привлякло внимание изтичане на работни имейли, съобщава БиБиСи. Прес секретарят Джен Псаки обяснява, че д-р Фаучи е "безспорен актив".

Но имейлите повдигнаха въпроси дали той подкрепя китайските отричания на теорията, че Covid-19 е изтекъл от лаборатория в Ухан.

Тази поредица от имейли на Фаучи, посветени на настъпването на огнището на коронавирус, бяха публикувани тази седмица в медиите с искане за свобода на информацията.

В един имейл, изпратен миналия април, изпълнителен директор на здравна благотворителна организация благодари на Фаучи, че публично заяви, че научните доказателства не подкрепят теорията за изтичането от лаборатория.

В интервю за СиЕнЕн Фаучи коментира, че имейлът е изваден от контекста от критиците и че той има "отворен ум" за произхода на вируса.

Фаучи опроверга Белия дом: Няма доказателства Covid-19 да е разработен в китайска лаборатория

Фаучи опроверга Белия дом: Няма доказателства Covid-19 да е разработен в китайска лаборатория

През последните седмици президентът на САЩ Доналд Тръмп и държавният секретар Майк Помпео лансират теорията, че вирусът е създаден в китайска лаборатория

В негова защита Псаки заяви на ежедневния си брифинг за пресата в четвъртък: "Президентът и администрацията смятат, че д-р Фаучи е изиграл невероятна роля за овладяването на пандемията, като е глас за обществеността по време на тази пандемия."

Няма доказателство, че Covid-19 е дошъл от лаборатория, но американският президент Джо Байдън нареди преразглеждане на въпроса, което ядоса Китай, който отхвърли теорията.

Китайските власти свързват ранните случаи на Covid-19 с пазара на морски дарове в Ухан, което кара учените да теоретизират, че вируса е предаден за пръв път на хората от животни.

Но неотдавнашните съобщения в американските медии предполагат нарастващи доказателства, че вирусът вместо това може да се е появил от лаборатория в Ухан, може би чрез случайно изтичане.

Facebook пак позволява публикации, че Covid-19 е създаден, след като Байдън посочи Китай

Facebook пак позволява публикации, че Covid-19 е създаден, след като Байдън посочи Китай

Компанията обяви и че Русия е кралица на дезинформацията

В четвъртък Фаучи заяви, че няма нищо лошо в размяната на имейли между него и изпълнителен директор от медицинска организация с нестопанска цел, която е помогнала за финансиране на изследвания в институт по болести в Ухан, китайския град, където Covid-19 е докладван за първи път.

NIH, която е американска агенция за обществено здраве, предоставя 600 000 щатски долара на Института по вирусология в Ухан от 2014-19 г. чрез безвъзмездна помощ за базираната в Ню Йорк група с нестопанска цел EcoHealth Alliance, с цел изследване на коронавирусите на прилепите. .

Питър Дазак, ръководител на EcoHealth Alliance, изпратил имейл на Фаучи през април 2020 г. с похвала като "смел", че се опитва да разкрие теорията за изтичане на лабораторни изследвания. "Много благодаря за вашата любезна бележка", отговаря Фаучи.

В четвъртък Фаучи заяви пред СиЕнЕн, че е "глупост" да се извежда от имейла каквато и да е връзка между него и хората зад лабораторното изследване на Ухан. "Можеш да се тълкува погрешно, който, както иска", каза той, "че имейлът е от човек до мен, казващ "благодаря" за каквото и да е казал и казах, че мисля, че най-вероятният произход е прескачане на все още мисля, че е, в същото време, когато поддържам отворена възможност, че това би могло да е изтичане на лаборатория."

"Идеята, която мисля, че е доста измислена е, че китайците умишлено са проектирали нещо, за да могат да се самоубият, както и да убият другите хора. Мисля, че това е леко крайно."

Съюзниците на специалиста по инфекциозни болести в Националния здравен институт на САЩ (NIH) казват, че съобщенията на Фаучи не показват нищо повече от всеотдаен държавен служител, който навигира през ранните дни на пандемия, която се случва веднъж на век.

Но консервативните критици предполагат, че Фаучи може да е участвал в прикриване и дори твърдят, че е лъжесвидетелствал пред Конгреса.

Помпео: В лабораторията в Ухан се провеждат военни експерименти

Помпео: В лабораторията в Ухан се провеждат военни експерименти

Помпео твърди, че е отказан достъп до лабораторията, за да се проведе разследване

Според разследване в списание "Ванити Феър", публикувано в четвъртък, служителите на Държавния департамент обсъждат произхода на коронавируса на среща на 9 декември 2020 г.

Казано им е да не изследват твърденията за експерименти за "придобиване на функция" в лабораторията на Ухан, за да избегнат привличането на нежелано внимание към американското правителствено финансиране на такива изследвания, съобщава "Ванити Феър".

Проучванията за повишаване на функцията включват промяна на патогените, за да ги направят по-трансмисивни, за да научат повече за това как те могат да мутират.

"Уолстрийт джърнъл" съобщи миналия месец, че трима служители в Института по вирусология в Ухан са се разболели и са приети в болница през ноември 2019 г., точно преди първите съобщени случаи на Covid-19.

Дни по-късно президентът Байдън инструктира американските шпионски агенции да извършат 90-дневен преглед дали вирусът е могъл да се появи от китайска лаборатория.

Преди това неговата администрация отложи искане до Световната здравна организация за отговори как е започнала пандемията.

Експерт от САЩ: Очакват ни COVID-26 и COVID-32, ако не разберем произхода на COVID-19

Експерт от САЩ: Очакват ни COVID-26 и COVID-32, ако не разберем произхода на COVID-19

Специалистът настоява да се окаже натиск върху Китай, за да съдейства на проучването

Бившият президент Доналд Тръмп, (широко критикуван миналата година, когато повдигна възможността Covid-19 да е от лабораторията в Ухан), заяви в четвъртък, че Фаучи трябва да отговори на много въпроси.

"Какво знае д-р Фаучи за изследването "печалба от функция" и откога го знае", пита Тръмп. "Китай трябва да плати 10 трилиона долара на Америка и света за смъртта и разрушенията, които те са причинили".

Китайското външно министерство отхвърли миналата седмица теорията за изтичане на лаборатория в Ухан като "изключително невъзможна".

Междувременно заместник-републиканският лидер на Камарата на представителите Стив Скалис настоя в писмо д-р Фаучи да даде показания пред Конгреса относно "ролята на правителството на САЩ във финансирането на изследвания, които може би са допринесли за развитието на новия коронавирус".

Известно е, че Covid-19 е заразил около 172 милиона души, убивайки над 3,5 милиона.

Китай обвини САЩ в политизиране на произхода на COVID-19

Китай обвини САЩ в политизиране на произхода на COVID-19

Пекин се опасява повече от "политическия вирус"