Политизирането на произхода на COVID-19 би възпрепятствало по-нататъшните разследвания и би подкопало глобалните усилия за ограничаване на пандемията. Това заявяват от китайското посолство в САЩ, цитирани от "Ройтерс".

Извявлението им е по повод думите на американския президент Джо Байдън. Той обяви, че американското разузнаване работи по две версии относно произхода на пандемията, като едната от тях е, че коронавирусът е с лабораторен произход.

От посолството на Китай обаче са категорични, че това е "кампания за уронване на авторитета и прехвърляне на вина" и отхвърлят тази хипотеза като "теория на конспирацията". Те предупреждават, че политизирането на търсенето на произхода на COVID-19 би отключило и "политическия вирус" и би затруднило сериозно международното сътрудничество, свързано с пандемията.

Байдън даде 90 дни на службите да изготвят нов доклад за произхода на COVID-19

Байдън даде 90 дни на службите да изготвят нов доклад за произхода на COVID-19

Да разследват и версията за лабораторния произход…

"Водени от чувство на отговорност към здравето на човечеството подкрепяме изчерпателното проучване на всички ранни случаи на COVID-19, регистрирани в световен мащаб, както и пълното разследване на някои секретни бази и биологични лаборатории в света", посочват в своята позиция от китайската дипломатическа мисия.

Според тях едно "пълно, прозрачно и основано на доказателства" разследване ще позволи да се открие първопричината и да бъдат премахнати неяснотите, както и ще спомогне за по-доброто справяне с неочаквани епидемии в бъдеще.

Заключението на екипа на Световната здравна организация, който проучва произхода на пандемията в Китай, е, че предаването на вируса от животно на човек чрез посредник е "най-вероятната" хипотеза за произхода на коронавируса, докато лабораторният произход е определен като "крайно невероятна" версия.

Теорията за изтичане на коронавируса от лаборатория не може да бъде изключена

Теорията за изтичане на коронавируса от лаборатория не може да бъде изключена

Това изтъкват водещи учени