В Института по вирусология в Ухан се провеждат военни експерименти. Това обяви бившият държавен секретар на САЩ Майк Помпео пред "Фокс нюз".

Той бе категоричен, че служителите в лабораторията са си сътрудничели с армията и са провеждали и военни изследвания, въпреки че те отричат това.

Думите му идват на фона на надделяващите теории, че коронавирусът е създаден в лаборатория и е бил "изпуснат".

Помпео твърди, че е отказан достъп до лабораторията, за да се проведе разследване. По негови думи американското разузнаване не знае кога и по какъв начин вирусът е бил разпространен извън лабораторията, но работи по две версии - или е възникнал естествено при контакт на човек със заразено животно, или е изтекъл от лаборатория.

Бившият държавен секретар открай време твърди, че COVID-19 е лабораторно създаден. Той изтъкна, че в момента "всички са съгласни, че бях прав, когато обвиних лабораторията в Ухан за разпространението на COVID-19".

Припомняме, по-рано от Белия дом обявиха, че все още не се изключва версията за разпространението на коронавируса поради извънредна ситуация в научна лаборатория. Те цитират думите на американския президент Джо Байдън, че разузнавателните служби на страната допускат две версии за произхода на вируса - предаване на хора от животно или изтичане от лаборатория. В рамките на 90 дни разузнаването трябва да извърши анализ и да информира американския държавен глава.

Общата експертна комисия на Световната здравна организация (СЗО) и Китай, разследваща произхода на COVID-19 в Ухан, не завърши работата си с окончателен извод и обяви, че не е установила източника на вируса и как се е прехвърлил от животни върху хора. Веднага след публикуването на доклада учени от цял свят призоваха разследването да продължи, с или без съдействието на Китай.